Repertoar

Johanna Spyri

"HEIDI"

Režija: Želimir Mesarić

Igraju: Amanda Prenkaj/Dunja Fajdić, Hrvoje Zalar, Ana-Marija Vrdoljak, Petar Atanasoski, Gorana Marin, Nataša Kopeč, Ante Krstulović, Berislav Tomičić, Drago Utješanović, Sanja Crljen, Robert Bošković/ Marko Hergešić i Milena Pajić

Dramaturg: Nino Škrabe
Scenograf: Patricio Alejandro Aguero Marino
Kostimograf: Neven Mihić
Skladatelj: Damir Šimunović
Koreografkinja: Svetlana Lukić
Oblikovatelj rasvjete: Vesna Kolarec
Jezična savjetnica: Đurđa Škavić

Premijera: 10. ožujka 2013. u 19 h

Za dob: 6+

Trajanje: 70 min

O PREDSTAVI

Heidi ima nježno srce i vedru narav i kamo god dolazi, sa sobom donosi dobrotu i radost. Iako je rano ostala bez roditelja, nije nikakva plačljivica već je draga djevojčica koja smisao nalazi u nesebičnim djelima i pružanju sreće onima koje voli. Svojom toplinom omekšala je srce mrzovoljnom djedu, sprijateljila se s osobenjakom – dječakom Petrom. U sivilo grada unijela je vedrinu i smijeh, stekla brojne prijatelje i vratila zdravlje bolesnoj djevojčici Klari.

Na obronku gorskog lanca, koji se proteže uz Züriško jezero, stoji bijela crkva sa šiljatim tornjem i čuva svoje selo, Hirzel. To je selo rodno mjesto najpopularnije švicarske spisateljice Johanne Spyri. Iznad crkve i sela stoji kuća, koja gleda daleko iznad jezera, sve do snježnih planinskih vrhova. U toj kući 12. lipnja 1827. rodila se Johanna, autorica „Heidi“, kao četvrto od šestero djece liječnika Johanna Jakoba Heussera i njegove supruge Mete Schweizer, pastorove kćerke. S 15 godina ostavila je Hirzel i pošla rođacima u Zürich, gdje je učila strane jezike i glasovir. Zanimljivo je da se pisanjem počela baviti tek u svojim četrdesetim godinama. Za života je objavila 31 knjigu, a njezino remek – djelo Heidi (1880.), prevedno je na više od 50 svjetskih jezika.

Heidi je djevojčica rođena krajem 19. stoljeća. Kako je onda moguće da je omiljena i kod današnje djece, 130 godina kasnije? Odgovor je jednostavan. Heidi ima nježno srce i vedru narav i kamo god dolazi, sa sobom donosi dobrotu i radost. Iako je rano ostala bez roditelja, nije nikakva plačljivica već je draga djevojčica koja smisao nalazi u nesebičnim djelima i pružanju sreće svojim malim i velikim prijateljima.

Heidi je dijete švicarskih Alpi, zelenih pašnjaka i cvjetnih proplanaka. Svojom toplinom omekšala je srce mrzovoljnom djedu, sprijateljila se s osobenjakom, dječakom Petrom i donijela nadu u život njegove slijepe bake.
U sivilo grada unijela je vedrinu i smijeh, stekla brojne prijatelje i vratila zdravlje bolesnoj djevojčici Klari.
Recept je jednostavan: dobro srce, osmijeh, jednostavnost i skromnost. Vjera, Nada, Ljubav.
To su vrline za sva vremena, stoga ne čudi da prolaze godine i stoljeća, a Heidi ostaje i dalje junakinja malih i velikih čitatelja i gledatelja na svim meridijanima i paralelama.
O tome svjedoče i brojna, raznolika hrvatska izdanja knjiga, slikovnica, crtića i filmova o ovoj ljupkoj i simpatičnoj djevojčici.

Posegnuo sam za ovim djelom jer sam svevremenskoj, naročito suvremenoj otuđenosti i turobnosti grada, u ovom slučaju Frankfurta, želio suprotstaviti zdravu životnu radost i optimizam živopisnih Alpi, koju donosi Heidi.

Moja prva suradnja s Gradskim kazalištem ŽAR PTICA iznimno me veseli. Nadam se da će radost kojom smo stvarali našu „Heidi“ osjetiti i gledatelji predstave.

Nino Škrabe

Pročitaj više

FOTO GALERIJA

VIDEO TRAILER

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter