ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA ŠUMA STRIBOROVA

7+

60min

ŠUMA STRIBOROVA

ŠUMA STRIBOROVA

"Glumci se na sceni snalaze bez poteškoća, zaigrano i iskreno uvjerljivo!"

Priče iz davnine poseban su trenutak u čitalačkom životu svakog djeteta. Taj zaron u svijet fantastičnog i mističnog, šumskog i planinskog, uzbudljivog i strašnog, dovodi čitatelja u kontakt s nizom stvarnih i fantastičnih ljudskih i životinjskih likova, dobrih i naopakih i onih koji se tek trebaju odlučiti kome žele pripadati.

Kao što ne ostavlja likove u crno bijeloj podjeli u maniri bajke, tako Ivana Brlić Mažuranić izbjegava očito iznošenje pouka, već pouku inkorporira u iskustva protagonista kao i u narodnu mudrost, koju mogu posjedovati baš svi, ne samo likovi staraca. Bogatstvo slika i zanimljivost likova inspiriranih slavenskom mitologijom, gradi specifičnim jezikom i stilom, arhaičnim i za svoje doba. Današnjem čitatelju, slušatelju ili gledatelju, taj jezik još je začudniji, čineći priče iz davnine još fantastičnijima.

U našoj adaptaciji Šume Striborove sačuvale smo posebnost jezika kod svih likova, a dodale dozu suvremenosti u jezik Domaćih koji su nam postali i pokretači čitave radnje. Naime, želja Domaćih da malo izvire iz šume Striborove vodi ih na put prateći Momka i Guju sve do bakine kuće, gdje odlučuju i ostati dok ne nađu načina da Baki pomognu. Čaroliju šume i magičnost luckastih Domaćih djelomično smo prevele u njihovu dobru volju i pokazale trud koji ulažu u nastanak dobrog djela.

Važnost Šume Striborove danas je i u pozitivnom i afirmativnom prikazu lika starice koja predstavlja dobre društvene vrijednosti poput života u zajednici i bezuvjetne majčinske ljubavi. Naspram nje je postavljena Guja koja simbolizira sebičnost, egocentričnost i, ono prepoznatljivo nama danas, namjeru da izolira Baku iz kuće, odnosno iz zajednice jer za Guju od Bake nema koristi. Ivana Brlić Mažuranić postavljajući Momka u središta tog sukoba, kao lika koji ne zna za koju stranu bi se opredijelio, priča univerzalnu i aktualnu priču o važnosti ljubavi bez koristi, ne samo kao majčinsku ljubav prema sinu, već i generacijski odnos mlađih prema starijima.

Ivana Vuković, dramaturginja

Na predstavi Šuma Striborova ostvarili smo suradnju s Centrom za posjetitelje Ivanina kuća bajke u Ogulinu tako da uz 1 kupljenu ulaznicu za predstavu Šuma Striborova u Gradskom kazalištu Žar ptica, posjetitelj ostvaruje pravo na 1 ulaznicu po popustu za ulazak u Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke i obrnuto.

U Gradskom kazalištu Žar ptica popust iznosi 1 (jedan) Euro, a u Centru za posjetitelje Ivanina kuća bajke 20 % na cijenu individualne ulaznice za obilazak stalnom izložbom. Popust se odnosi samo na slobodnu prodaju i organizirani posjeti škola ne podliježu ovoj suradnji. Suradnja, odnosno popust na ulaznice, vrijede od 29. rujna 2023. godine do lipnja 2024. godine.

AUTORI I ANSAMBL

Autor: Ivana Brlić Mažuranić

Režija: Lea Anastazija Fleger

Igraju: Amanda Prenkaj, Ana-Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Berger, Laura Čerina, Filip Lugarić, Jakov Zovko

Scenograf: Stefano Katunar

Autor glazbe: Borna Šercar

Kostimografkinja: Ana Fucijaš

Oblikovatelj rasvjete: Vesna Kolarec

Grafički dizajn: Klasja, Zita & Andrea

Autorica adaptacije: Ivana Vuković

Scenski pokret: Jure Radnić

Fonetičarka i lektorica: Ines Carović

Kreativno rješenje vizuala: Mare Milin

Fotografije: Mare Milin

Premijera: 29. rujna 2023.

PROGRAMSKA KNJIŽICA
RASPORED IZVEDBI

RECENZIJE PREDSTAVE

Ukoliko želite ostaviti komentar, molimo da se registrirate na www.zar-ptica.hr.

- Registracija
Voli vas vaša Žar ptica
EU

Europska unija
Fond solidarnosti Europske unije

Mjere sanacije oštećenja zgrade Gradskog kazališta Žar ptica u Zagrebu, Bijenička cesta 97, nastalih uslijed potresa 22. ožujka 2020. godine, sufinancirane su iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Zatvoriti

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.


Google maps

Ova web stranica koristi Google Maps za prikaz podataka s karata. Kada koristi Google Maps, Google također obrađuje i koristi podatke o upotrebi funkcija karata od strane posjetitelja web mjesta.


Google tag manager

Analitički kolačići nam omogućavaju praćenje broja posjeta web-stranici, izvor dolaska, a temeljem tih podataka možemo poboljšati i rad same web-stranice. Ti nam kolačići govore koje su stranice više, a koje manje popularne te kako se posjetitelji kreću po web-stranici.

Google analytics

Napominjemo kako ova internetska stranica upotrebljava Google Analytics, uslugu analize korištenja internetske stranice, od tvrtke Google Inc. („Google“). Google Analytics koristi kolačiće, tekstualne datoteke, koje se pohranjuju na Vašem računalu i omogućuju analizu Vašeg korištenja ove internetske stranice.