O kazalištu

gk-zar-ptica-ilustracija

Ilustracija Nike Baruna, iz knjige S. Pilić “Maša i kazalište”

Gradsko kazalište Žar ptica, jedno od najpoznatijih kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj, uskoro će obilježit će 40. obljetnicu postojanja.

Kao putujuće kazalište Teatar Žar ptica s radom je započelo 1981. godine, a osnivač i prvi ravnatelj bio je Tomica Milanovski.

Prošavši brojne etape umjetničkog i organizacijskog rasta Teatar Žar ptica 1997. godine dobiva veliko priznanje za svoj rad i postaje gradsko kazalište s dvoranom od 200 mjesta u Bijeničkoj 97.
Dolaskom ravnateljice Marija Sekelez, od 2000. godine Žar ptica se pozicionira kao nezaobilazno mjesto u dječjim kazališnim događanjima.

2001. godine pokrenut je NAJ, NAJ, NAJ festival, smotra najboljih dječjih kazališta iz cijele Hrvatske, koji je 2007. postao međunarodni. Festival svake godine u vrijeme proljetnih školskih praznika omogućava djeci da besplatno uživaju u najboljim domaćim i svjetskim kazališnim produkcijama. U GK Žar ptica tradicionalno se održavaju i druge besplatne akcije za djecu, među njima: “Nema zime u Žar ptici” za vrijeme zimskih školskih praznika, “Dobrodošli dragi prvoškolci u vaše kazalište”, na početku školske godine i “Osmijehom do zdravlja” kada se predstave izvode na dječjim bolničkim odjelima.

Temeljeći svoj repertoar na djelima domaćih i stranih klasika, kao i suvremenih autora dječje književnosti, GK Žar ptica jedno je od najuspješnijih zagrebačkih kazališta s oko 55 000 gledatelja i 300 izvedbi repertoarnih naslova godišnje.
GK Žar ptica redovno sudjeluje na brojnim domaćim festivalima (MDF u Šibeniku, ASSITEJ Čakovec, Festival glumca u Vinkovcima, Mali Marulić u Splitu…), a gostovalo je i na međunarodnim festivalima u Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj,Velikoj Britaniji, Egiptu, Mongoliji, Tunisu, Venezueli, Izraelu, Austriji, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini…

Ravnateljstvo GK Žar ptica od 2016. preuzima glumac Drago Utješanović, okrećući se ponajviše novom modelu međunarodne suradnje i približavanju suvremenim generacijama djece.
2018. godine Žar ptica pokreće projekt “Dječje kazalište bez granica” kojim se želi poticati međunarodna kulturna razmjena i kazališni susreti stvaralaštva za djecu različitih zemalja svijeta uz sve njihove različitosti. U projekt su se međusobnim gostovanjima do sada uključila kazališta iz Sankt Peterburga, Antalije i Beograda.

Smatrajući da se kroz kazalište kao medij uspješno može komunicirati o svim problemima u odrastanju djece i mladih, Žar ptica svojim repertoarom i projektima želi pokazati svoju odgovornost u zajednici i potaknuti širu javnost na promišljanje o društvenim problemima u kojima rastu suvremena djeca. Jedan od takvih je gorući problem međuvršnjačkog nasilja kojim se kontinuirano bavimo u predstavi Ako kažeš, gotov si! i projektu #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja.

Pored brojnih do sada osvojenih nagrada na domaćim i stranim festivalima, GK Žar ptica sedmerostruki je dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade, i to: 2002. (Bajka o ribaru i ribici), 2005. (Palčica), 2008. (Zločestobija), 2013. (Mrvice iz dnevnog boravka) 2014. (Ja i moji osjećaji), 2016. (Bajka o Žar ptici) i 2019. (Tonček i Točkica).

Program predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Premijerna predstava

Newsletter