O kazalištu

TEATAR ŽAR PTICA

U studenom 1981. godine registrirano je novo zagrebačko dječje kazalište Teatar Žar ptica, sa sjedištem u staroj Vlaškoj. Osnivači kazališta bili su Tomica Milanovski, Vojmil Rabadan, Vid Fijan, Irena Kolesar, Slavica Fila i Olga Pivac. Novootvoreno zagrebačko dječje kazalište nije imalo dvoranu – predstave su izvodili u zagrebačkim osnovnim školama i vrtićima, ali i u školama diljem tadašnje države. U tom periodu Žar ptica je odigrala više od 3 800 predstava, razveselili su pritom više od 800 000 djece u svakom pa i najmanjem mjestu u Hrvatskoj i šire. Mnogima je to bio i prvi susret s kazalištem, što je bila prava misija Žar ptice.

Gostovalo se i u inozemstvu u Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Mađarskoj, a 1994. s predstavom za odrasle Paola i lavovi uslijedila je i turneja po Australiji i Novom Zelandu.

U počecima, kao i danas, Žar ptica je na sceni imala glumačke i redateljske veličine, koji su u vrlo skučenim prostorima, radili krajnje profesionalno i stvarali dobre predstave.

Žar ptica će pamtiti Tomicu Milanovskog kao svog prvog ravnatelja i čovjeka koji je čudesnim  entuzijazmom i uspjehom vodio Žar pticu – od putujućeg do gradskog kazališta – sve do odlaska u mirovinu 2000. godine.

 

 

GRADSKO KAZALIŠTE ŽAR PTICA

Teatar Žar ptica 5. travnja 1997. godine, službeno postaje GK Žar ptica s dvoranom od 200 mjesta, koju je projektirao arhitekt Krešimir Tičić, a svečano otvorila tadašnja gradonačelnica Marina Dropulić. Prva premijera na novoj sceni bila je predstava Kad se vrazi žene, češkog redatelja Radeka Chabine. S Tomicom Milanovskim na otvorenju kao gošća je bila i Marija Sekelez, koja će Žar pticu voditi od 2000. godine, postavši njena druga ravnateljica.

Marija Sekelez nastavlja graditi Žar pticu na novoj adresi i s “novim” početkom. Veliki izazov bio je naviknuti djecu i roditelje da se novo dječje kazalište nalazi u Bijeničkoj 97.  Želeći se otvoriti što većem broju djece, Sekelez je odmah na početku pokrenula brojne besplatne akcije kao što su: Nema zime u Žar ptici, Dobrodošli dragi prvoškolci i Osmijehom do zdravlja. Najznačajnije je bilo osnivanje Naj, naj, naj festivala, koji je do danas ostao jedini dramski kazališni festival u Zagrebu. U početku zamišljen kao smotra najboljih predstava za djecu iz cijele Hrvatske, koje se djeci Zagreba besplatno prikazuju za vrijeme proljetnih školskih praznika – 2007. je postao međunarodni. Interes za festival postaje sve veći i veći, festivalske predstave igraju se u gotovo svim gradskim dvoranama, a gleda ih više od 5 000 mališana.

Uslijedila su i brojna međunarodna gostovanja od Venezuele, New Yorka, Francuske, Egipta, Velike Britanije, Poljske, Rumunjske, Mongolije…

Svake godine Žar ptica djeci prikazuje oko 300 predstava koje pogleda oko 60 000 malih gledatelja.

Sudjelujući na brojnim domaćim i stranim Festivalima, Žar ptica je osvojila preko 80 nagrada – od kojih i šest Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju dječju predstavu.

Marija Sekelez je u svom ravnateljskom mandatu etablirala Žar pticu kao jedno od najuspješnijih i najpoznatijih kazališta za djecu u Hrvatskoj.

 

 

ŽAR PTICA DANAS

Glumac Drago Utješanović, kao treći ravnatelj, 2016. godine dolazi na čelo GK Žar ptice.

Kazalište se repertoarno okreće društveno angažiranim predstavama kojim se kroz širi projekt želi što više utjecati na senzibiliziranje društvene zajednice na sveprisutne probleme u odrastanju djece, kao što je međuvršnjačko nasilje, razvod roditelja, pretilost…Najuspješniji od njih svakako je bio #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, baziran na predstavi Ako kažeš, gotov si!, potom Iz stripa, preko scene do tvoga smartphonea (Durica -male ljubavi); Nije sam onaj tko ima prijatelja (Divan Božić) u suradnji s Hrabrim telefonom; Živjeti zdravo (Mama, ja sam pozelenio) u suradnji s HZJZ…..te humanitarni projekt Srce koje spaja.

Na međunarodnom planu pokrenuta je nova neformalna inicijativa Dječji teatar bez granica, zamišljena  kao razmjena gostovanja prijateljskih kazališta, s ciljem upoznavanja različitih kultura, i poticanja na toleranciju i  prihvaćanje različitosti. U projekt su se uključila kazališta iz Sankt Peterburga, Antalije, Beograda i Skoplja, a predstoji i gostovanje u Gruziju.

Unatoč teškim pandemijskim godinama Žar ptica je povratak publike u kazališta  u slavljeničkoj 40. sezoni – dočekala s dva velika naslova – Mala Frida i Tajni dnevnik Adriana Molea.

Žar ptica danas u brojkama izgleda ovako: 4 desetljeća djelovanja; 139 premijernih naslova; više od 8 000 izvedenih predstava s ukupno 1 600 000 gledatelja; 27 zaposlenih od kojih 10 glumaca u ansamblu; 97 nagrada od kojih 7 nagrada Hrvatskog glumišta: 2002. (Bajka o ribaru i ribici), 2005. (Palčica),  2008. (Zločestobija), 2013. (Mrvice iz dnevnog boravka), 2014. (Ja i moji osjećaji), 2016. (Bajka o Žar ptici), 2019. (Tonček i Točkica) i 2022. (Mala Frida); svjetska gostovanja u 22 zemlje, brojna sudjelovanja na domaćim i međunarodnim festivalima.

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter