Dječje kazalište bez granica

Gradsko kazalište Žar ptica 2018. godine pokrenulo je novi projekt međunarodne razmjene “Dječje kazalište bez granica”, kojim se želi  potaknuti međunarodna kulturna suradnja i komunikacija o različitim temama bliskih svakom djetetu, na svima razumljivom – kazališnom jeziku.

Ideju projekta 2019. odlučila su podržati tri dječja kazališta iz Turske, Rusije i Srbije, te se ubrzo osnovala neformalna platforma prijateljskih dječjih kazališta, u koju su 2022. uključilo i kazalište iz Sjeverne Makedonije.

Naša je misija brisati granice i stvarati jedinstveni kazališni svijet u kome će se susretati različite kulture sa svim svojim specifičnostima, stvarati prijateljstva i poticati prihvaćanje različitosti, a sve s ciljem aktivnog sudjelovanja djece i mladih u kulturi i stvaranju tolerantnijeg društva u budućnosti

Cilj projekta je afirmirati hrvatsku kazališnu umjetnost i književnost u inozemstvu, ali i promovirati stvaralaštvo za djecu drugih zemalja, kroz razmjenu gostovanja.

Gostovanja se realiziraju u suradnji s Veleposlanstvima država u koja se putuje, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu.

Voditeljica projekta je Milanka Čolović
milanka.colovic@zar-ptica.hr

ANTALYA, TURSKA

Antalya Metropolitan City Theatre

Prvo gostovanje “bez granica”, s predstavom Kako živi Antuntun, održalo se 22. i 23. veljače 2018. u Turskoj u Antalya Metropolitan City theatre.

Ante Krstulović sasvim neobičnog Antuntuna iz poznate pjesme Grigora Viteza u režiji Helene Petković, odigrao dva puta.

Prva izvedba bila je u slobodnoj prodaji, dok je druga predstava imala humanitarni karakter, namijenjena siromašnoj i djeci bez roditelja.

Svi su gledatelji dobili prijevod poznate hrvatske dječje pjesme na turskom, kako bi ju lakše doživjeli.

SANKT PETERBURG, RUSIJA

Theater at Narva gates

Na poziv Državnog dječjeg kazališta Theater at Narva gates, u petak, 17.  svibnja 2019, u 11 i 13 sati, u Sankt Peterburgu je izvedena predstava Kako živi Antuntun.

Podržavajući različitost u svakom smislu, ciljevi ovog projekta puni smisao dobivaju na humanitarnim predstavama kao što su i ove dvije izvedbe Antuntuna.

Naime, u Sankt Peterburgu je cijeli tjedan bila aktualna i akcija "Integracija djece s posebnim potrebama u kazalište", tako da je i naš Antuntun bio dijelom ove ruske humanitarne priče.

Svi mali gledatelji poznatu hrvatsku dječju pjesmu tijekom predstave slušali su u prijevodu na ruskom.

Nakon druge izvedbe održana je press konferencija na temu značaja dječjeg kazališta i utjecaja koju kazalište ima u odrastanju djece, dotičući se naših iskustava s  integracijom djece s posebnim potrebama i njihovim dolaskom kazalištima.

Na konferenciji su sudjelovali ravnatelj Drago Utješanović, glumac Ante Krstulović, voditeljica projekta Milanka Čolović, te Valentina Lutz direktorica kazališta domaćina.

Bilo je ovo prvo gostovanje Žar ptice u Rusiji.

BEOGRAD, SRBIJA

Malo pozorište Duško Radović

Malo pozorište Duško Radović  jedno je od najpoznatijih i najdugovječnijih dječjih kazališta u Srbiji - proslavili su 70 godina rada, u Gradskom kazalištu Žar ptica su gostovali  20. prosinca 2019. u 10h.

Došli su u Zagreb u predbožićno vrijeme sa svojim prigodnim novogodišnjim programom te porukom tolerancije, razumijevanja i uvažavanja različitosti, što je cilj projekta Dječjeg kazalište bez granica.

A o čemu je u predstavi riječ?

Cupkajući u ritmu “muzike za ples”, razigrani i veseli su “učenici” Male škole rokenrola. To je naziv glazbeno – plesnog spektakla, koji je nastao prema tekstu Ljubivoja Ršumovića i u režiji Jagoša Markovića.

Vlada Divljan i Srđan Gojković iz nekad mega popularnih Idola i Električnog orgazma napravili su glazbu za predstavu.

Poznate dječje pjesme iz osamdesetih izgledaju u ruhu rokenrola, otplesali su i otpjevali glumci Bojan LazarovSandra Rodić JankovićLjiljana PerošLana Karaklajić i Arsenije Tubić.

SKOPLJE, SJEVERNA MAKEDONIJA

Nacionalna ustanova "Teatar za decu i mladince"

U Gradskom kazalištu Žar ptica 9. lipnja u 11 sati, s predstavom "Pitam se, pitam, koliko sam bitan" gostuje Dječje kazalište za djecu i mlade iz Skopja.

Nova razmjena u projektu Dječje kazalište bez granica održava se 9. lipnja u 11 sati u Gradskom kazalištu Žar ptica - kada nam u goste dolazi Nacionalna ustanova "Teatar za decu i mladince" iz Skopja s predstavom Erlenda Loea "Pitam se pitam, koliko sam bitan" (Nekoj neka mi kaže, kolku sum važen) u režiji Slađane Kilibarde. Čuveni norveški pisac Erlend Loe, jedan je od omiljenih pisaca domaće čitalačke publike. Napisao je i serijal knjiga za djecu čiji je glavni junak tata Kurt, vozač viljuškara. Ova predstava povezala je norveškog autora, hrvatsku redateljicu i makedonske glumce - dok su u publici u Zagrebu, pored djece makedonske nacionalne manjine, bili i mali Hrvati, Francuzi i Nijemci - učenici iz obližnje međunarodne škole

Gostovanje ovog makedonskog kazališta, realizirano je uz pomoć Zajednice Makedonaca i Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu.

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter