Novosti

DOBRODOŠLICA PRVOŠKOLCIMA S MALOM FRIDOM

Objavljeno 05.07.2024

Nakon ljetne stanke u Gradskom kazalištu Žar ptica vidimo se u nedjelju 1. rujna u 11 sati na tradicionalnoj dobrodošlici učenicima prvih razreda i njihovim obiteljima.

Na početku ove vrlo važne faze u životu svakog djeteta, nitko drugi kao mala Frida Kahlo ne bi mogao prenijeti tako snažne i motivirajuće poruke - da svoj život treba hrabro stvarati ne dopuštajući da nam ikakve prepreke odrede put. Predstava je autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić. Amanda Prenkaj tumači malu Fridu, a za ovu naslovnu ulogu višestruko je nagrađivana na domaćim i međunarodnim festivalima. U ostalim ulogama su Domagoj Ivanković, Gorana Marin, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Bogdan Ilić.

Ulaznice su besplatne, a preuzimaju se sat vremena prije početka predstave na blagajni kazališta. Rezervacije nisu moguće.

Saznaj više
SEZONA 2023./2024. U BROJKAMA

Novosti

SEZONA 2023./2024. U BROJKAMA

Objavljeno 05.07.2024

U protekloj sezoni Gradsko kazalište Žar ptica posjetilo  je 45514 gledatelja.  Gostovali smo diljem Hrvatske od Dubrovnika, Pule i Osijeka i sudjelovali na devet domaćih i inozemnih festivala.

Najnagrađivanija predstava i ove sezone bila je Mala Frida ukupno pet nagrada. Najizvođenije predstave našeg kazališta su Šuma Striborova i Dnevnik Pauline P., s 31 izvedbom i Ako kažeš gotov si!, s 26 izvedbi. Šuma Striborova je apsolutno najgledanija predstava. Legendarnu bajku Ivane Brlić Mažuranić pogledalo je 5316 gledatelja. 

Dnevnik Pauline P. ne gubi primat ni u 19 godini prikazivanja, od 2023. s novim ansamblom. Apsolutno nas raduje da je nelektirni naslov, ali jaka društveno angažirana predstava o međuvršnjačkom nasilju  Ako kažeš, gotov si!, već petu godinu za redom u top tri predstave po gledanosti.

Sezonu 2023./2024. obilježio je početak velikog projekta "Moje kazalište je (IN)kluzivno" kojim će GK Žar ptica postati prvo hrvatsko kazalište pristupačno djeci s teškoćama. 

ZAPOČINJU PROBE NOVE PREDSTAVE

Novosti

ZAPOČINJU PROBE NOVE PREDSTAVE

Objavljeno 07.06.2024

Akiko je djevojčica koja ne zna za brojeve, ali zato jako dobro čita slova. Najviše voli svog oca. Akiko nema predrasuda. Ona poznaje svoje zakone i često se ne uklapa. Akiko je posebna.

Ja sam Akiko poznata je knjiga mladog autora Stefana Tićmija, koju brojni uspoređuju s Malim princom. Na našoj sceni bit će uprizorena početkom listopada režiji Slađane Kilibarde i dramatizaciji Ane Prolić.

U glumačkom ansamblu su Dora Dimić Rakar kao Akiko i Marko Hergešić kao Tata, uz Vini Jurčić, Mateja Đurđevića i Damiana Humskog u ostalim ulogama. Scenografiju radi Irena Kraljić, kostime Marita Ćopo, a glazbu Nina BajsićKasija Vrbanac Strelkin zadužena je koreografiju i Vesna Kolarec za svjetlo.

DNEVNIK PAULINE P. U ŠIBENIKU

Novosti

DNEVNIK PAULINE P. U ŠIBENIKU

Objavljeno 07.06.2024

Na ovogodišnjem 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku po prvi puta igra DNEVNIK PAULINE P.

Već više od punoljetnosti kontinuiranog igranja, “Paulina” je postala jedna od najizvođenijih i najdugovječnijih ansambl predstava u Hrvatskoj. Od praizvedbe 2005. preko obnove 2023. - izvedena je više od 500 puta, a pogledalo ju je približno 95 000 gledatelja. Ovaj kultni roman Sanje Polak u režiji Snježane Banović sada igraju: Nika Ivančić, Maruška ArasBogdan Ilić, Dunja Fajdić, Marko Hergešić i Drago Utješanović

Na programu festivala je 23. lipnja u 21 h na Ljetnoj pozornici. Sve informacije oko ulaznica potražite na stranicama MDF-a.

TRIJUMF "MALE FRIDE" NA NOVOSADSKIM POZORIŠNIM IGRAMA

Novosti

TRIJUMF "MALE FRIDE" NA NOVOSADSKIM POZORIŠNIM IGRAMA

Objavljeno 20.05.2024

Na 3. izdanju Međunarodnog festivala kazališta za djecu i mlade koji se od 8. do 15. svibnja održavao u Novom Sadu, nastupila su kazališta iz Italije, Slovenije, Češke, Srbije, Bugarske i GK Žar ptica iz Hrvatske.
Apsolutni trostruki pobjednik festivala naša je predstava Mala Frida, koja je osvojila Grand prix za najbolju predstavu u cjelini. Grand Prix festivala uključuje režiju dramaturgiju, glumačku igru, scenografiju, kostime, glazbu i sve ostale elemente koji čine jedinstvo predstave kao umjetničkog čina.

Nagradu za najbolju glumicu Festivala, dobila je naša Amanda Prenkaj za glumačku bravuru i emotivnost  u interpretaciji uloge Fride. Specijalna nagrada za ideju i koncept pripala je autorskom dvojcu dramaturginji Jeleni Kovačić i redateljici Anici Tomić. Ovo je 21 nagrada Maloj Fridi na domaćim i međunarodnim festivalima.

PREMIJERA PREDSTAVE DON QUIJOTE

Novosti

PREMIJERA PREDSTAVE DON QUIJOTE

Objavljeno 10.05.2024

U subotu, 11. svibnja u 19 h i službeno kreće u život naša nova predstava Miguela de Servantesa DON QUIJOTE, Bistri vitez od Manche u režiji Ivana Planinića, koji je ujedno i autor dramatizacije. Ovo je prva Ivanova režija u Žar ptici i okupio je sljedeći tim oko sebe: za scenski pokret i kao asistentica redatelja zadužena je Maja Marjančić, autor glazbe Nikša Marinović, kostimografkinja Ana Fucijaš, a oblikovatelj rasvjete Alen Marin. U ulozi Don Quijotea po prvi puta se pojavljuje žena (koliko je nama poznato) i igra ju naša Amanda Prenkaj. Domagoj Janković u ulozi konja Rocinantea a Domagoj Ivanković kao vjerni vitezov perjanik Sancho Panza. Ostale uloge, i to više njih, odlično igraju Gorana Marin, Dunja Fajdić, Nikša Marinović, Bogdan Ilić, Vini Jurčić i Matej Đurđević.

Ansamblu, autorskom timu i svim sudionicima predstave želimo uspješnu premijeru (TUJ, TUJ, TUJ) i dugi život predstave.

MALA FRIDA U NOVOM SADU I OSIJEKU

Novosti

MALA FRIDA U NOVOM SADU I OSIJEKU

Objavljeno 10.05.2024

Mala Frida ponovno putuje. Ovoga puta iznimno nas veseli selekcija na Novosadske pozorišne igre, treći po redu međunarodni festival profesionalnih kazališta za djecu i mlade koje će se održati u Novom Sadu od 8. do 15. svibnja 2024. Mala Frida igra 14. svibnja u 11 h na velikoj pozornici. Nakon toga putujemo za Osijek gdje ćemo gostovati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i to 15. svibnja u 18 h i 16. svibnja u 10 h. Sve informacije oko ulaznica potražite na službenim stranicama organizatora.

Veselimo se ovim velikim i važnim gostovanjima za naše kazalište i predstavu Mala Frida.

GOSTOVANJE GLEDALIŠČA KOPER S PREDSTAVOM MEHURČKI

Novosti

GOSTOVANJE GLEDALIŠČA KOPER S PREDSTAVOM MEHURČKI

Objavljeno 16.04.2024

U sklopu projekta Dječje kazalište bez granica koji je GK Žar ptica pokrenula 2018. godine a kojim se želi potaknuti međunarodna kulturna suradnja i komunikacija o različitim temama bliskih svakom djetetu, na svima razumljivom – kazališnom jeziku.

INKLUZIVNA MALA FRIDA

Novosti

INKLUZIVNA MALA FRIDA

Objavljeno 15.04.2024

Izvedba Male Fride na matineji 21.4. u 11:00 bit će prilagođena djeci s teškoćama
vida i sluha kao i s tjelesnim i intelektualnim teškoćama.

50. IZVEDBA ANDERSENOVE DJEVOJČICE

Novosti

50. IZVEDBA ANDERSENOVE DJEVOJČICE

Objavljeno 26.03.2024

Djevojčica sa šibicama H.Ch. Andersena u adaptaciji i režiji Tamare Damjanović, premijerno izvedena 29. rujna 2022., danas obilježava jubilarnu 50. izvedbu. U naslovnoj ulozi je Vini Jurčić, nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2023. najbolju žensku ulogu, potom Amanda Prenkaj, Ivan Simon, Berislav Tomičić, Dunja Fajdić i Ante Krstulović.

Čestitamo!

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade 20. ožujka

Novosti

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade 20. ožujka

Objavljeno 19.03.2024

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade počeo se obilježavati od 2001. godine, a od 2012. godine koristi se slogan “Povedite dijete u kazalište”. Poziv je to na akciju kako bi učinili umjetnost dostupniju djeci i mladima.

Gostovanje Lutkovnog gledališča Maribor s predstavom Pinokio

Novosti

Gostovanje Lutkovnog gledališča Maribor s predstavom Pinokio

Objavljeno 16.02.2024

U sklopu projekta Dječje kazalište bez granica 9. travnja u 10 h na programu je gostovanje Lutkovnog gledališča Maribor u sklopu razmjene,  s predstavom Carla Collodija PINOKIO.

Voli vas vaša Žar ptica
EU

Europska unija
Fond solidarnosti Europske unije

Mjere sanacije oštećenja zgrade Gradskog kazališta Žar ptica u Zagrebu, Bijenička cesta 97, nastalih uslijed potresa 22. ožujka 2020. godine, sufinancirane su iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Zatvoriti

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.


Google maps

Ova web stranica koristi Google Maps za prikaz podataka s karata. Kada koristi Google Maps, Google također obrađuje i koristi podatke o upotrebi funkcija karata od strane posjetitelja web mjesta.


Google tag manager

Analitički kolačići nam omogućavaju praćenje broja posjeta web-stranici, izvor dolaska, a temeljem tih podataka možemo poboljšati i rad same web-stranice. Ti nam kolačići govore koje su stranice više, a koje manje popularne te kako se posjetitelji kreću po web-stranici.

Google analytics

Napominjemo kako ova internetska stranica upotrebljava Google Analytics, uslugu analize korištenja internetske stranice, od tvrtke Google Inc. („Google“). Google Analytics koristi kolačiće, tekstualne datoteke, koje se pohranjuju na Vašem računalu i omogućuju analizu Vašeg korištenja ove internetske stranice.