Online izdanje Naj, naj, naj festivala u 40. sezoni Žar ptice

Objavljeno: 15.11.2021, u Novosti

21. Naj, Naj, Naj festival, posvećen 40. godišnjici Žar ptice, po prvi put ide ONLINE od 26. do 30.11.

Gradsko kazalište Žar ptica, cijelu sezonu 2021./2022. kao i 21. Naj naj naj festival, posvećuje obilježavanju 40. obljetnice djelovanja.

Nažalost, vrlo teška epidemiološka situacija uvjetovala je da se festivalske predstave sa scene premjeste na YouTube kanal GK Žar ptice, kako bi bile dostupne što većem broju djece.
Šest od najboljih sedam domaćih predstava, po izboru ovogodišnje selektorice  Ane Prolić, bit će emitirani od petka 26.11. do utorka 30.11.
Svaka predstava na ovoj video platformi bit će dostupna 2 sata od početka emitiranja, a prikazivat će se po sljedećem rasporedu:

Pustolovine baruna Münchausena (GK Žar ptica) petak 26.11. u 18:00;

Plavo sunce na žutom nebu (KD Pinklec) subota 27.11. u 18:00;

Patka, smrt i tulipan (VRUM) nedjelja 28.11 u 11:00;

Ratovi svjetova (RadioTeatar Bajsić i prijatelji) nedjelja 28.11.u 18:00;

Caffe Kraljevstvo (Kazalište lutaka Zadar) ponedjeljak 29.11. u 18:00 te

Miš u toću (Gradsko kazalište lutaka Split) utorak 30.11. u 18:00,

Na YouTube kanalu Žar ptice, bit će prikazane sve odabrane Festivalske predstave osim “Najljepši posao na svijetu”, Gradskog kazališta Trešnja, koju će interno pogledati članovi žirija Marija Sekelez, Željka Turčinović i Tomislav Čadež odlučujući o nagradama.

Sigurni smo da ćemo iz ove situacije izaći osnaženi i jači, spremni za nove kazališne izazove i iznenađenja našoj vjernoj maloj publici bez čije ljubavi naše postojanje u proteklih 40 godina ne bi imalo smisla.

Prilika je ovo da se prisjetimo kako je osnovana i kako se razvijala Žar ptica.

U studenom 1981. godine registrirano je novo zagrebačko dječje kazalište Teatar Žar ptica, sa sjedištem u staroj Vlaškoj.

Tomica Milanovski bio je osnivač i prvi ravnatelj putujućeg dječjeg kazališta.  Iako “stvoreno iz ničega” kako i kaže legenda o istoimenoj Žar ptici – zahvaljujući entuzijazmu vrsnih umjetnika, kazalište je došlo i do najmanjeg mjesta u Hrvatskoj odigravši više od 3800 predstava. Zahvaljujući velikom uspjehu, Teatar Žar ptica 1997. godine postaje Gradsko kazalište.
2000. godine Milanovskog nasljeđuje ravnateljica Marija Sekelez, koja nastavlja graditi Žar pticu s “novim” početkom – kao novootvoreno Gradsko kazalište s vlastitom dvoranom. Ne samo da su djeca ubrzo shvatila da se najljepše dječje predstave prikazuju u Bijeničkoj 97, već su uslijedila i brojna međunarodna gostovanja od Venezuele, New Yorka, Francuske, Egipta, Mongolije… i preko 80 nagrada kazalištu od kojih i sedam Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dječju predstavu.

Žar pticu od početaka do danas, kad ju od 2016. godine s istim žarom i novim projektima vodi Drago Utješanović, krase impresivne brojke od preko 8000 izvedenih predstava i 1600000 gledatelja.

Zahvaljujemo se našim gledateljima na brojnim kazališnim druženjima u Žar ptici i na brojnim gostovanjima, a pozivamo ih i na ove godine, iznimno online druženje s predstavama Naj, naj naj festivala.

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter