INKLUZIJA DJECE S TEŠKOĆAMA U KAZALIŠTE

Objavljeno: 15.11.2023, u Novosti

Gradsko kazalište Žar ptica 23.11. u 10 sati s predstavom Mala Frida, obilježava početak velikog projekta kojim namjerava postati sveobuhvatno inkluzivno kazalište, dostupno i otvoreno za svako dijete.

Kako je kazalište mjesto gdje se pričaju priče, izražavaju emocije i razvija mašta, želja nam je – djeci s poteškoćama omogućiti da ravnopravno, s ostalim svojim vršnjacima, sudjeluju u tom kreativnom procesu. Želimo da naše kazalište bude mjesto u kojem će djeca zajedno gledati, istu predstavu – ali svako na svoj različit način.

U dogledno vrijeme cilj nam je, određene predstave i pristupnu infrastrukturu, prilagoditi potrebama djece s poteškoćama, educirati se o inkluzivnim praksama i surađivati s obrazovnim i stručnim institucijama, udrugama i organizacijama u lokalnoj zajednici, koji se bave djecom s poteškoćama i njihovim obiteljima.

Neposredno iza Međunarodnog dana dječjih prava (20.11.) i ususret Danu invalida (3.12) – početak procesa inkluzije obilježavamo s predstavom o djetinjstvu poznate slikarice Fride Kahlo, koja je i sama bila tjelesno oštećena.

U naš projekt uz Gradski ured za kulturu i civilno društvo, uključili su se Hrvatski savez slijepih, Kazalište za slijepe i slabovidne Novi život, Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udruga Down – Zagreb, te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. U publici će uz djecu iz redovitih osnovnih škola, biti i djeca s oštećenjima vida iz Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek te djeca s oštećenjima sluha iz Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj – koja će predstavu pratiti uz pomoć audio deskripcije i znakovnog jezika, potom djeca s Downovim sindromom, te djeca s tjelesnim oštećenjima iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak.

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter