Gostovanje Lutkovnog gledališča Maribor s predstavom Pinokio

Objavljeno: 16.02.2024, u Novosti

U sklopu projekta Dječje kazalište bez granica koji je GK Žar ptica pokrenula 2018. godine a kojim se želi  potaknuti međunarodna kulturna suradnja i komunikacija o različitim temama bliskih svakom djetetu, na svima razumljivom – kazališnom jeziku. Ideju projekta 2019. odlučila su podržati tri dječja kazališta iz Turske, Rusije i Srbije, te se ubrzo osnovala neformalna platforma prijateljskih dječjih kazališta, u koju su 2022. uključilo i kazalište iz Sjeverne Makedonije, Gruzije i Slovenije.

9. travnja u 10 h na programu će se tako naći gostovanje Lutkovnog gledališča Maribor u sklopu razmjene,  s predstavom Carla Collodija PINOKIO. Predstavu je režirao i vizualno oblikovao Matteo Spiazzi, igra Miha Bezeljak i traje 40 minuta.

Priča o Pinokiju je nevjerojatna avantura koja je oduševljavala mnoge generacije, a živa je i danas. Pinokio je metafora za to kako čak i greške oblikuju osobu. Greške nisu nužno loša stvar; često su jedini način za bolje razumijevanje života i promjene. Talijanski pisac Gianni Rodari jednom je rekao “greške su potrebne kao kruh, a često i lijepe, poput kosog tornja u Pisi”.

Pinokio nije obična predstava. Predstava je to koja zaranja u svijet lutaka, do nastanka, kada lutka još nije do kraja izrađen i živopisan objekt, već još sirov, neobrađen materijal. UPinokiju je, naravno, riječ o drvu, plemenitom materijalu koji čovječanstvo prati gotovo od samih početaka.

U ovoj adaptaciji vraćamo se u stolarsku radionicu gdje se alati za obradu drveta oživljavaju, a komadi drveta postaju “cijeli svijet u malom” na stolarskom stolu. Pinokio kreće na putovanje, a mi na istraživanje lutkarskih pristupa.

 

 

 

 

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter