Naj, naj, naj festival

najnaj2014-plakat1

14. MEĐUNARODNI NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL

Gradsko kazalište Žar Ptica ove godine od 11.04. – 16.04.2014.,organizira tradicionalni međunarodni 14. NAJ, NAJ, NAJ festival.

Festival je utemeljen 2001. godine, s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika.

Naj, naj, naj festival je od 2007. godine međunarodni. Festivalska konkurencija time je obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi sa sobom kao svoju specifičnost.

Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.

Iznimna posjećenost festivalskih predstava – više od 5000 gledatelja, visoka estetska i umjetnička vrijednost predstava osigurala je Naj, naj, naj festivalu status renomirane dječje kazališne manifestacije u Hrvatskoj i široj regiji.

Festival je natjecateljskog i ne lutkarskog karaktera. Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabire i nagrađuje najuspješnije predstave – skulpturom Zlatna Žar ptica, u deset kategorija.

Festival završava svečanom ceremonijom dodjele nagrada i velikim vatrometom u Bijeničkoj 97.

 

Kazalište! Kazalište! Kazalište je cijeli svijet!

Kazalište je čudo otkrivanja Drugoga, Drukčijega i Svoga, čarolija teksta, priče, glume, režije, scene, kostima, dramaturgije, glazbe, plesa, svih umjetnosti u koje ulaze djeca i odrasli s jednakim veseljem i radošću, očekujući i dobivajući novoga prijatelja, prijateljsku obitelj, novu igru, novi san. Stvaranje engleskoga dramatičara Williama Shakespearea povezuje se s geslom Cijeli je svijet pozornica. U staroj Grčkoj prestaju svi ratovi da bi se pogledao kazališni festival najboljih dramskih i kazališnih ostvarenja. U Žar ptici, kazalištu koje nosi simbolično ime, ime ptice koja simbolizira život, živost i radost, ali koja znači i žar, vatru ljepote, topline, dobrote, (po)let u nepoznato i stvaralačko, već se četrnaestu godinu zaredom održava međunarodni Naj, naj, naj festival koji okuplja najbolje kazališne predstave za djecu iz Hrvatske i cijeloga svijeta, pokazujući demokratičnost, vedrinu, slobodu izbora, slobodu razgovora i sustvaranja s Njom i Njim, sa Svijetom drugih i Tišinom vlastitosti, slobodu vedroga ulaza na predstavu, u svijet čarolije, u kazališni globus.

Geslo bi, moto, okretište i zaletište Naj, naj, naj festivala, koje u radosno izokrenutu kazališnom zrcalu spaja Shakespeareov Globe, kazalište-svijet, i antičku zaokruženost i otvorenost kazališnoj umjetnosti, moglo biti Kazalište je cijeli svijet.

Kao izbornici ovogodišnjega festivala bila mi je velika radost pogledati više od osamdeset predstava iz Hrvatske i cijeloga svijeta i izabrati naj, naj, naj predstave što dosežu dubinu postojanja, arhetip sna i sreće i lakoću igrivosti i igre. Mala će, a tako velika i pametna publika moći pogledati deset hrvatskih predstava (jednu izvan konkurencije) i pet inozemnih ostvarenja vrhunskih kazališnih umjetnika.

U kazališnom globusu koji sam imala čast okrenuti za vas jedan se dio, prepun treptaja i dodira, bavi avanturom putovanja s osjećajima i za osjećaje. Ovu svečanost kazališne radosti otvorit će iznimna predstava Ja i moji osjećaji u produkciji domaćina, Gradskoga kazališta Žar ptica, koja istražuje i uprizoruje osjećaje djece i odraslih u igri pokretima, maskama, tijelima, kazališnim čarobnim štapićem oživljujući scene iz dječje svakodnevice. Dječjim osjećajima, ali na temelju poznate, bajkolike priče o vuku i djevojčici, bavi se zaigrana predstava Crvenkapica Gradskoga kazališta Trešnja iz Zagreba. Osjećaje odrastanja i želje da se odraste uprizoruje slovenska predstava Mali i veliki Mjesec, inscenirajući što se događa kad se Mali Mjesec, dijete suoči s Danom i Noći, svjetlom i mrakom.

Drugi dio kazališnoga Naj, naj, naj globusa uključuje istraživanja različitih oblika umjetnosti, umjetnosti iz raznih razdoblja, iz raznovrsnih vremena i različitih prostora. Glazbatorij Gradskoga kazališta lutaka iz Splita poslastica je za ljubitelje spoja glazbe i kazališta, učenja i spoznaje života u avanturi učenja glazbenih oblika. Smiješno čudoviše Male scene izvrstan je primjer dovođenja čarolije japanskoga kazališta na hrvatsku scenu, u začudnoj igri lepezama radosti odrastanja.

Treći dio globusa sa srcem u Žar ptici okreće silnice radosti i zaljubljivanja, predstave koje  tematiziraju ljubav što se rađa u procesu osamostaljivanja i traženju vlastita identiteta. Kreket Scene Gorica u koprodukciji s Teatrom Exit, nastao prema tekstu Davida Memeta, začudna je bajka za djecu i odrasle koja se poigrava preobrazbama žablje i odrasle perspektive uz pratnju iznimne glazbe. Pepeljuga Gradskoga kazališta lutaka iz Rijeke izvstan je primjer musicala za djecu: Pepeljuga postaje princeza plesa i pjesme. Nacionalni plesni teatar iz Budimpešte briljantno prikazuje Pinokija i priču o postajanju djetetom i ocem u prepletu fascinantnoga plesa, cirkusa, mima, pantomime i glume.

Četvrti dio ovogodišnjega kazališnoga globusa koji se vrti u Zagrebu, otkrivajući slobodu kreativne energije, prikazuje različite primjere dječje igre: Consol theater iz Njemačke u predstavi Orao zove sokola inscenira što sve može napraviti dječja mašta kad roditelji puste djecu da se jedne noći igraju i postanu pravi prijatelji; Jamesove mačke Dječjega kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka u Zagreb će donijeti pisma Jamesa Joycea svome unuku i ozračje mačaka-glumaca; iznimno maštovita predstava Sedmi kontinent Hrvatskoga narodnog kazališta iz Šibenika odrasle će podsjetiti na istoimeni film, a djecu uvući u carstvo nekadašnjih i sadašnjih igara.

Peta strana ovogodišnjega globusa Naj, naj, naj festivala otkriva predstave koje se bave nepoznatom, tajanstvenom, tajnovitom, snovitom ili slabije prikazivanom stranom dječjega bića: predstava Pričaj mi o bojama Dječjega kazališta Dubrava iz Zagreba govori i pjeva što se događa s bojama kad djeca postanu preosjetljiva i kad moraju potražiti i druženje odraslih, ozbiljnih i zasanjanih prijatelja; predstava Nepoznati otok kazališta Markeline iz Španjolske iznimno lucidno pokazuje kako otok, more i brod mogu postati otok ljubavne radosti; predstava Kamen sreće Kazališta za djecu i mladež Republike Jakutske, Rusija, eksplozija boja, pokreta, govora i začudnosti, donosi svijet sreće druge, drukčije, daleke, prelijepe eskimke kulture.

Festival izvan konkurencije zatvara predstava domaćina, Žar ptice, Ti i ja mali medo, šarmantna i ludična sinteza kazališne umjetnosti i umjetnosti igre, što je i os oko koje se vrti ovaj svijet najboljih predstava za djecu iz Hrvatske i cijeloga svijeta: svijet šarmantan, svijet veličanstven, svijet impresivan, dječji svijet, svijet koji se poklanja i naklanja djeci koja gledaju i stvaraju, djeci koja su zaigrana, koja se igraju kazalištem i u kazalištu kao velikoj kući bitka sreće i egzistencije stalne kreacije.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što vama, vjernoj i novoj, lijepoj, dobroj i pametnoj publici Naj, naj, naj festivala mogu preporučiti ovako iznimne, zaigrane, vrhunske predstave namijenjene upravo vama, vašim obiteljima i prijateljima, djeci kazališta, velikim sanjarima i igračima, što mogu preporučiti ovoliku radost svečanosti kazališne igre. Uživajte u kazališnoj kocki vedrine u zrcalnom globusu slobode stvaranja i gledanja kazališta, sukreiranja  kazališne umjetnosti između gledališta i pozornice! Ako postoji iluzija koja se ostvaruje, tad je to sreća kazališta!

 

                                                                    Mira Muhoberac,

                                                                    dramaturginja i teatrologinja,

                                                                    izbornica ovogodišnjega Naj, naj, naj festivala

NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL 2021

Kontakt i kako do nas

Newsletter