Naj, naj, naj festival 2020

JUBILARNI 20. MEĐUNARODNI NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL

26.2. – 1.3.2020

#naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja

 

O festivalu

Naj, naj, naj festival 2001. godine osnovala je Marija Sekelez kao smotru najboljih dječjih predstava iz cijele Hrvatske. Godine 2007. festival je postao međunarodan. Festivalska konkurencija time je obogaćena novim, drugačijim pristupima kazališnoj umjetnosti, koju svaka zemlja gost donosi sa sobom. Međunarodni Naj, naj, naj festival od tada se pozicionirao kao nezaobilazno mjesto na karti kulturnih manifestacija za djecu.

Dosadašnji Naj, naj, naj festivali djeci Zagreba donijeli su ukupno 272 predstave, od kojih 61 iz inozemstva: Japana, Jakutske, Rusije, Južne Koreje, Španjolske, Litve, Izraela, Finske, Belgije, Francuske, Nizozemske, Italije, Srbije, Mađarske, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Poljske, Češke, Ugande, Gruzije i Austrije. Festivalske predstave pogledalo je ukupno 74.280 gledatelja.

Jubilarni 20. Naj, naj, naj festival, koji se održava od 26. veljače do 1. ožujka 2020., poseban je ne samo zbog slavljeničkog izdanja, nego i zbog svojeg humanitarnog karaktera, jer je – u cijelosti – posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Svečanim otvorenjem s predstavom o vršnjačkom nasilju  Ako kažeš, gotov si! u srijedu 26. veljače u 11 sati, pridružit ćemo se obilježavanju  Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja i Dana ružičastih majica u Hrvatskoj. Uz ostale popratne sadržaje, nakon predstava s temom vršnjačkog nasilja, uslijedit će radionice pod stručnim vodstvom psihologa iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Kupnjom ulaznice po vrlo  pristupačnoj cijeni, svi će moći sudjelovati u prikupljanju sredstava namijenjenih školskim projektima protiv nasilja (radionice, školski listovi, predstave dramskih radionica, izložbe učeničkih radova). Fond prikupljen na svakoj od 8 festivalskih predstava bit će namijenjen unaprijed odabranim školama iz različitih dijelova Hrvatske, koje proaktivno djeluju protiv vršnjačkog nasilja u svojoj sredini.

Festival je natjecateljskog i nelutkarskog karaktera. Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih djelatnika odabire i nagrađuje najuspješnije predstave u sedam kategorija.

Festival završava svečanom ceremonijom dodjele nagrada.

 

#naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja

Kazalište, pogotovo ono dječje, mora imati značajno mjesto u društvenoj zajednici i dijeliti odgovornost u odgoju i svim izazovima koje nosi djetinjstvo. GK Žar ptica, stoga, sezonu 2019./20. posvećuje borbi protiv vršnjačkog nasilja, koja se temelji na predstavi “Ako kažeš, gotov si!. Tako je i ovogodišnje posebno, jubilarno izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala (26.2.-1.3.), sastavni dio velikog projekta #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja.

Naša je svakodnevica opterećena kroničnim nedostatkom vremena za obitelj i djecu, što dovodi do sveprisutne otuđenosti, pa i kulminacije međuvršnjačkog nasilja, gdje mobiteli postaju najbolje “društvo”, ali i najjače “oružje”. Istraživanja su porazna i pokazuju da svako četvrto dijete u hrvatskim školama na dnevnoj bazi trpi neki oblik nasilja, a svako drugo od njih je žrtva nasilja preko interneta. Cilj našeg projekta je glasno progovoriti o ovom velikom društvenom problemu, senzibilizirati javnost i sve institucije koje se bave djecom kako bismo zajednički pomogli onima koji školske dane provode u začaranom krugu nasilja.

Važnost projekta #naNajjače protiv vršnjačkog nasilja, kojim ćemo  26. veljače 2020., obilježiti i Nacionalni dan ružičastih majica, prepoznali su i u njega se uključile državne i gradske institucije: Ministarstvo obrazovanja,  Gradski ured za kulturu, Gradski ured za zdravstvo,  Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, gotovo sva dječja kazališta iz Hrvatske, sudjelovatelji Naj, naj, naj festivala, osnovne škole diljem Hrvatske, ugledne tvrtke: Ina, Kraš, Jamnica, lokalna zajednica, brojni mediji te osobe iz društvenog i javnog života.

Očekuje se da će projekt i 20. jubilarni Naj, naj, naj festival, pokroviteljstvom podržati i novoizabrani Predsjednik Republike Hrvatske.

Sav prihod od prodaje ulaznica na festivalskim predstavama po simboličnoj cijeni od 10 kuna, namijenjen je potpori školskih projekata protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim školama diljem Hrvatske (Gospić, Kamenica, Zadar, Glina, Metković, Županja…). Na taj ih način želimo potaknuti da ne budu proklamativno mjesta Nulte stope tolerancije na nasilje, već da svojim odnosom prema nasilju i vlastitim projektima njeguju i žive školu bez nasilja. Predstave će biti popraćene radionicama za djecu i roditelje pod stručnim vodstvom dr. Gordane Buljan Flander i psihologa iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Nakon svečanog otvorenja Festivala 26.2. u 12:30 održat će se i humanitarna nogometna utakmica između poznatih osoba iz javnog života koju će igrati: Damir Hoyka, Tomislav Jelinčić, Krešimir Dolenčić, Filip Juričić, Vedran Mlikota, Matko Knešaurek, Drago Utješanović… i djeca iz OŠ Gračani, koju će donacijama podržati INA, Jamnica i Kraš.

Značajnu podršku i vjetar u leđa projektu #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja dat će naši stalni medijski partneri  Večernji list, Story, Scena.hr, Radio Sljeme, kojima će se pridružiti i brojni drugi, kao i poznate osobe iz javnog života. Za sada su se video porukama u projekt uključili David Skoko, Davor Meštrović, Mia Dimšić, Bruno Petković, Nenad Bjelica, Martina Tomčić, Barbara Vicković, Bojan Jambrošić, Antonija Blaće, Ana Maras Harmander, Damir Kedžo, Slavko Sobin, Bojana Gregorić Vejzović, Marijana Batinić, Lana Klingor…

Naša predstava “Ako kažeš, gotov si” govori o učionicama kao svojevrsnim školskim “arenama”, stvarnim i virtualnim, u kojim učenici  koriste  uvrede, ucjene, prijetnje, batine, ili tek samo jedan fatalni klik, koji je dovoljan da se uzdrma “čitav svemir” jednog djeteta. Ako javnim govorenjem o ovom problemu  pomognemo da makar i jedno dijete žrtva ili dijete počinitelj nasilja osjeti da nije samo sa svojim problemom – mi smo uspjeli, jer spasili smo “čitav jedan svemir”.

Pozivamo vas da i vi podržite ovaj  projekt #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja kupovinom ulaznica za predstave 20. Naj, naj, naj festivala koje su u internet prodaji i na taj način  pomognete da još puno, puno dječjih svemira učinimo beskrajno sretnim :)

Nositelj projekta GK Žar ptica Zagreb,
Drago Utješanović, ravnatelj
Milanka Čolović, voditeljica projekta

 

Hvala Mala scena i KUC Travno, na ustupanja prostora i tehničkoj podršci 20. Naj, naj, naj festivala

 

Riječ izbornice

U slavljeničkoj godini dvadesetogodišnjega postojanja, etablirani, međunarodni  Naj naj naj festival u produkciji Kazališta Žar ptica dodjeljuje sebi i aktivističku ulogu u kazališnom svijetu za djecu pod egidom #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, problematizirajući taj problem kroz prigodne predstave i popratni program.

Ne jedanput naglašavala sam kako kazalište za djecu educira, zabavlja i stvara buduću publiku. U ovom slučaju svojom humanitarnom misijom, kazališne predstave i radionice  upozorit će djecu i mlade na probleme vršnjačkog nasilja u društvenoj sredini u kojoj žive, probuditi empatiju i naučiti ih solidarnosti sa slabijim i drugačijim.

Festival se otvara upravo recentnom predstavom toga kazališta,  Ako kažeš, gotov si!  po aktualnom tekstu Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića. Dinamična i vehementna, predstava jezikom i karakterističnim ponašanjem tinejdžera progovara o problemu vršnjačkog nasilja u rasponu od emotivnog do fizičkog te upozorava na ozbiljan generacijski problem.

To isto čini i predstava Nasilje, za nasilje nema opravdanja, nezavisnog kazališta THE/ARTO projekt, autora i redatelja Zijaha  Sokolovića koja nije u službenoj konkurenciji, ali tematizira isti problem nasilja među djecom.

Uz predstave na Festivalu, popratni program čine edukativne radionice o vršnjačkom nasilju za djecu pod stručnim vodstvom iskusnih psihologa u toj domeni.

U programu Festivala izmjenjuju se predstave koje problematiziraju sve one vječne teme koje se javljaju u djetinstvu  i mladosti naše najmlađe publike. O problemu komunikacije s roditeljima, otuđenosti i nevidljivosti u svijetu velikih te dječjoj snalažljivosti govore predstave Lažeš, Melita Ivana Kušana u režiji Ivana Plazibata i produkciji splitskoga Kazališta lutaka te Blizanke Nikoline Rafaj i redateljice Lee Anastazije Flegar u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika. Toj skupini  pridružila bih temu „domskog djeteta“  koje završava u popravnom domu sa svim onim posljedicama koje takav život bez topline i ljubavi roditeljskog doma nosi, a problematizira je monodrama Huligan Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje u produkciji Male scene i režiji Paška Vukasovića.

Po motivima klasičnih bajki rađene su dvije predstave koje su posebne po inovativnom čitanju i  modernom redateljskom rukopisu koji univerzalnost priče aktualiziraju i približavaju  senzibilitetu djeteta 21. stoljeća. Po motivima bajke Tri praščića, autorica Tanja Novak piše slapstick komediju Vuka se ne bojim ja u produkciji poznate čakovečke Kazališne družine Pinklec u kojoj se dramaturški vješto  izmjenjuju narativni i igrani dijelovi priče,  songovi i plesne točke, dok Ana Prolić po Puškinovoj priči iz 19. st, Bajka o ribaru i ribici u produkciji Zorin doma, minimalistički režira priču o neumjerenosti koja vodi do spoznaje koje su prave životne vrijednosti i kako se prema njima odnositi.

Inozemne predstave nam dolaze iz Španjolske i Izraela; prva, Idemo na pecanje, Kazališta El Gecko con Botas,  bavi se vrlo aktualnom temom ekologije interpretirajući je inovativnim kazališnim vokabularom,  a Akademija čarobnih tajni u produkciji Dina Telem Grupe iz Izraela temelji se na plesnom i neverbalnom diskursu kojemu je u fokusu različitost pojma vrijeme u svakodnevnom životu nasuprot mašti.

U međunarodnoj ponudi bila je 61 predstava, a u domaćoj 26; posao nije bio lagan ali je bio svakako zanimljiv, definiran zadanim  kriterijima inovativne režije, važne i poučne teme, univerzalne poruke i atraktivne izvedbe.

Mislim da je važno da u kazalištu za djecu gledamo poučne i razumljive predstave koje nas vesele, ali i daju nam misliti. Eksperimente ostavimo za kasniju dob, onda kada smo najmlađu publiku naučili osnovama kazališne predstave i već ih zarazili kazalištem.

Uživajte u čaroliji kazališta, dozovite  emocije i postanite bolji nakon nje.

Željka Turčinović

NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL 2021

Kontakt i kako do nas

Newsletter