Naj, naj, naj festival 2019

19. MEĐUNARODNI NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL

Gradsko kazalište Žar Ptica od 24. do 28. 4. 2019., organizira tradicionalni međunarodni 19. Naj,naj,naj festival.

Festival je utemeljen 2001. godine, s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika.

Naj, naj, naj festival je od 2007. godine međunarodni. Festivalska konkurencija time je obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi sa sobom kao svoju specifičnost.

Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.

Iznimna posjećenost festivalskih predstava – više od 4000 gledatelja, visoka estetska i umjetnička vrijednost predstava osigurala je Naj, naj, naj festivalu status renomirane dječje kazališne manifestacije u Hrvatskoj i široj regiji.

Festival je natjecateljskog i ne lutkarskog karaktera.

Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabire i nagrađuje najuspješnije predstave – skulpturom Zlatna Žar ptica.

Festival završava svečanom ceremonijom dodjele nagrada i velikim vatrometom u Bijeničkoj 97.

 

Riječ izbornice

U devetnaest  godina postojanja sa sigurnošću možemo reći da se Naj, naj, naj festival u produkciji Gradskog kazališta Žar ptica trajno pozicionirao na mapi kazališnih događanja u kulturi grada Zagreba kao mjesto svečanosti kazališta za djecu, mogućnost da mala publika vidi na jednom mjestu i u ograničenom vremenu nove predstave iz Hrvatske i svijeta, otkrije nove priče i nove tendencije postavljanja predstava koje osim veselja i druženja pružaju pogled na društvene, ekološke, kulturne i socijalne probleme.

Stara je i poznata istina da kazalište za djecu stvara buduću  publiku kojoj će kazalište u zrelosti biti nezaobilazna potreba u  napajanju vlastite duhovnosti i formiranju ličnosti kao kulturološkog bića. Kazalište uči i zabavlja u isto vrijeme, formira ukus i  stvara iskustvo te potiče potrebu da se nakon svake odgledane  predstave ponovno vratimo u kazalište. Predstave za djecu uče dijalogu s publikom, razvijaju toleranciju na različitost, pobuđuju one pozitivne strasti kao što su ljubav, empatija, prijateljstvo…

Vodeći se tim kriterijima, izabrala sam devet predstava, 3 strane i 6 domaćih. Treba napomenuti da je organizator ove godine smanjio mogući broj odabranih festivalskih  predstava, a ponuda je bila izrazito obimna i zanimljiva.

Ako spomenem brojeve, bit će jasno da u ponudi  između 62 strane i 25 domaćih predstava, izbor nije bio nimalo lagan, iako se nadam da će publika velika i mala biti zadovoljna jer odabrane predstave su inovativne, vizualno atraktivne s pričama i temama koje nas se tiču.

Strane predstave dolaze iz egzotične Ugande, osebujne Gruzije i bliske nam Austrije. One su pretežno tip neverbalnog i plesnog kazališta što mislim da je za malu djecu vrlo važno jer se u protivnom najčešće roditelji muče čitanjem titlova i dodatnim objašnjavanjem priče djeci upravo radi odvijanja predstave  na stranom jeziku.

Plastika iz Ugande, „Blac Anthem kazališne skupine“,  kroz pjesmu, ples i pokret problematizira ekološku temu rasprostranjenosti plastike u moru i na tlu.

Iz Tbilisija  nam dolazi predstava pod naslovom Buha i mrav „Nodar Dumbadze kazališta za mlade“ koja na temeljima narodne predaje problematizira temu prijateljstva  među živim bićima,  a iz Beča dolazi predstava „Dschungel kazališta za mladu publiku“  Skakanje koja kroz plesno kazalište za djecu šalje poruku „ Moje srce  skače od veselja“.

U našem kazalištu za djecu najčešće se rade dramatizacije, zatim slijede autorski projekt koji primarno ne polaze od literarnog predloška te izvorni tekstovi za djecu kojih ima najmanje. Ovdje samo konstatiram činjenicu o stanju tekstova za djecu, a zašto je to tako, tema je za neku drugu priliku.

U ovogodišnjem odabiru najviše je autorskih projekata (tri), od toga dvije su predstave iz radionice poznatog dramaturško – redateljskog dvojca, Jelene Kovačić i Anice Tomić, jedna tandema Ivane Đule i Milice Sinkauz.

Krenimo s autorskim projektima Jelene i Anice: jedan dolazi iz Čakovca u produkciji „Kazališne družine Pinklec“,  a naslov mu je Preko sedam mora, preko sedam gora, a drugi iz splitskoga „Gradskog kazališta lutaka“ pod imenom Moj razred 2.b.

Predstava Preko sedam mora, preko sedam gora tematizira život djece izbjeglica čija su djetinstva prekinuta ratom i migrantskom krizom, a posebna vrijednost je autentičnost priča iz fokusa dječje pameti i emocija.  Moj razred 2.b. također problematizira djetinstvo i odrastanje jedne generacije u određenom vremenu, ali to djetinstvo je idilično, normalno i zabavno, a sasvim posebno mjesto ima u njemu učiteljica.  Dvije predstave -dvije strane djetinstva: jedna je tužna, a druga vesela, obje ovisne i kreirane od odraslih.

„Gradsko kazalište lutaka Rijeka“ dolazi s Avanturama maloga Juju, poznatom pjesmom za djecu koju autorski tim teatralizira u uspješnu kazališnu predstavu.

Jedini izvorni tekst za djecu na ovom festivalu je tekst Ivane Francišković Čudak Šumek u koprodukciji „Kotar teatra“ iz Delnica  i „Male scene“ iz Zagreba, a predstava se temelji na legendi o Šumeku s naglaskom na ekološku problematiku.

S dramatizacijom priče o divu Gulliveru u zemlji Liliputanaca, predstavlja se domaćin Festivala, „Gradsko kazalište Žar ptica“ u predstavi Gulliver, a tematski akcent je na fenomenu prihvaćanja drugačijih od nas.

U produkciji „Kazališta lutaka Zadar“ gledamo predstavu Nikome pravo,  dramatizaciju po motivima  narodne pripovijetke koja problematizira stalno stvaranje kompromisa prema okolini i društvu, zatomljujući vlastitu osobnost i identitet.

Raznovrsnost tema, različiti stilovi i poetike uprizorenja, vizualna i zvučna atraktivnost predstava, nadam se da razgaliti malu publiku, zadovoljiti velike, a da ćemo nakon festivala dobiti nove zaljubljenike u kazališnu umjetnost za djecu.

Neka vam „srce skače od veselja“ gledajući predstave 19. Naj, naj, naj festivala u Žar ptici!

Željka Turčinović

NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL 2021

Kontakt i kako do nas

Newsletter