Naj, naj, naj festival 2017

naj_naj_naj_festival_2017

17. MEĐUNARODNI NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL

Gradsko kazalište Žar ptica od 19. do 23.04.2017., organizira tradicionalni međunarodni 17. Naj,naj,naj festival.

Festival je utemeljen 2001. godine, s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika.

Naj, naj, naj festival je od 2007. godine međunarodni. Festivalska konkurencija time je obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi sa sobom kao svoju specifičnost.

Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.

Iznimna posjećenost festivalskih predstava – više od 5000 gledatelja, visoka estetska i umjetnička vrijednost predstava osigurala je Naj, naj, naj festivalu status renomirane dječje kazališne manifestacije u Hrvatskoj i široj regiji.

Festival je natjecateljskog i ne lutkarskog karaktera.

Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabire i nagrađuje najuspješnije predstave – skulpturom Zlatna Žar ptica, u deset kategorija.

Festival završava svečanom ceremonijom dodjele nagrada i velikim vatrometom u Bijeničkoj 97.

 

 

Riječ izbornice

Na ovogodišnjem Naj, naj naj festivalu predstava za djecu koji se održava od 19. – 23. travnja 2017. u Zagrebu pod produkcijskim vodstvom matičnog kazališta Žar ptica, imat ćemo prilike vidjeti niz neobičnih, izuzetnih i ludističkih predstava koje animiraju publiku,  educiraju male gledatelje te svojim pričama kroz glumu, ples, glazbu i scenski pokret  šalju poruku djeci i mladima  da je kazalište dobro mjesto za zabavu, učenje i druženje.

Glavni kriteriji odabira bili su ukupna scenska kvaliteta predstava i elementarne vrijednosti koje izvedbe pronose,  a to su jasna i poučna priča, afirmiranje pravih vrijednosti, zaigranost i umijeće  glumaca te vizualni, glazbeni i scenski identitet izvedbe.

Sve predstave  u pogledu tema su  suvremene, vezane za lokalne ili globalne sadržaje naše stvarnosti kao što su potraga za prijateljstvom, ljubav roditelja, problemi razvoda u dječjim životima, potreba za bezbrižnom  igrom,  istraživanje nepoznatog ( svemir, mašta, bajka), poniranje u prošlost grada ili okoline koji su dio našeg života, ekološke teme te ljubav i humanost prema bližnjima koji nas okružuju ili s kojima živimo.

U svim odabranim predstavama humor, scenografija, pokret, kostimi  i glazba tvorbeni su elementi predstave, a ne dekorativni sadržaji koji imaju jedini cilj da se svide, da figuriraju bez pravog razloga postojanja ili značenja. Sve predstave grade pozitivan stav i izazovan odnos prema svijetu koji nas okružuje educirajući mladu publiku pravim životnim vrijednostima kroz igru, glumu, kazalište i umjetnost pa bi ovogodišnja  selekcija mogla imati podnaslov „ Vrijednosti kazališta za djecu u našem vremenu“.

U domaćoj selekciji dolaze nam kazališta i nezavisne  kazališne grupe iz Zagreba, Osijeka, Splita, Zadra i Pule, a inozemni gosti na festivalu dolaze iz Finske, Izraela, Španjolske i Bosne i Hercegovine.

Ritam Tam, bajka o ritmu koprodukcija je Studija za suvremeni ples i GK Trešnja, redateljice Renate Carole Gatice koja kroz glazbeno – plesnu pustolovinu govori o potrazi za prijateljstvom; u izvedbenom smislu naglasak je na pokretu, ritmu i kretanju, a manje na riječima, dok se predstava    Ja magarac Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka u režiji Dražena Ferenčine temelji na ludističkoj interpretaciji proze i poezije barda literature za djecu Zvonimira, Baloga, a naglasak je na šarenom i veselom vizualnom identitetu same izvedbe.

Predstava  Pola – pola koprodukcija je Teatra Exit, Kazališne družine Pinklec i Teatra Poco Loco, ponovno u režiji darovite hrvatske Argentinke, Renate Carole  Gatice koja problematizira temu razvoda i kako to utječe na život djece koja preko noći postaju jednoroditeljska obitelj. Izvedba ima oblik „punk koncerta“, a za glazbu je posebno zaslužan kompozitor Mario Mirković koji ritmom i aranžmanom naglašava osjećaj bespomoćnosti djece kojima se ruši jedan svijet za koji su mislili da je stalan i vječan.

Juha od bundeve Kazališta lutaka Zadar u režiji Ane Prolić  oslikana je priča koja personificira život kroz druženje bundeva. Ovo je jedna od predstava na Festivalu koja ima jak vizualni identitet, slikovitu i dramaturški važnu scenografiju i kostimografiju te songove (glazba Mate Matišića) koji su tvorbeni i atraktivni dio predstave. Za razliku od ove „bundevasto žute“ produkcije, autorski projekt Saše Božića i Ksenije Zec  U zvijezde  Gradskog kazališta lutaka Split njeguje multimedijalni pristup temi  kako istražiti svemir kroz fizičke zakone i maštu, a izvedbu odlikuje snažna interakcija s publikom i začudnost s naglaskom  na scenski pokret i kretanje.

Predstava Lara u svijetu životinja putujućeg kazališta za djecu i odrasle Kazalište Smješko iz Zagreba u režiji Ivane Boban tematizira prirodu u šumi, zaštitu životinja u njoj i autorski vrlo svjesno inzistira na ekološkoj svijesti i važnosti edukacije kroz igru i kazalište. I u tom segmentu edukativnog poslanja ima podosta  sličnosti s finskom predstavom Podvodne priče Teatra Tuike iz Helsinkija u režiji Nine Rinkinen čija se radnja događa ispod površine mora gdje moderni svijet “plastičnih vrećica“ uništava floru i faunu morskog carstva uz autorski upečatljiv i kritičan animirani film na temu ekologije.

Zagrebački vremeplovci  Ane Tonković Dolenčić  u produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka i režiji Krešimira Dolenčića vode nas u svijet prošlosti našega grada kronološki birajući važne i prijelomne događaje u povijesti Zagreba s naglaskom na odnos društvenih, političkih i prirodnih  promjena i naroda, građana koji su to, htjeli ili ne, postali javni ili anonimni sudionici povijesti grada.

Predstava Istarskog narodnog kazališta iz Pule Ima da te ima u režiji glumaca predstave Lane Gojak i Rade Radolovića vesela je interaktivna igra s najmlađom publikom puna plesa, glazbe i veselja bivanja na sceni što djeca itekako prepoznaju, za razliku od predstave GK  Žar ptica, Bajka o Žar ptici u režiji Ivice Boban koja ima višeznačnu slojevitost i univerzalnu poruku. Polazišna točka je inscenacija  legende i mita o amblematskoj ptici koju redateljica oplemenjuje kroz niz reminiscencija iz ikonografske tradicije pa predstava obiluje plesnim, vizualnim i akustičkim atrakcijama.

Kako susjedi postaju prijatelji u jednoj bezličnoj i rutinskoj stvarnosti pokazuje izraelska predstava Susjedi rađena u koprodukciji Nephesh kazališta i Mofa kazališta iz Tel Aviva, a autorski projekt Marka Dukića Pustolovine Boleta Komete i Nevid teatra u koprodukciji s Gradskim pozorištem Jazavac iz Banja Luke animirana je bajka za djecu čija toplina priče i vizualna atraktivnost osvajaju publiku u prvih deset minuta izvedbe.

I na kraju autorski projekt Jorge Padina  Super junak,  španjolskog nezavisnog kazališta El Perro Azul iz Logrona, u stvari je monodrama koja prikazuje čudesnu igru živog glumca i maske.

I na kraju, želim da uživate u raznolikosti i moći izvedbene umjetnosti što kazalište zaista jest.

Željka Turčinović

 

 

NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL 2021

Kontakt i kako do nas

Newsletter