Naj, naj, naj festival 2015

zar_ptica_festival

15. MEĐUNARODNI NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL

Gradsko kazalište Žar Ptica  od 27.03. – 01.04.2015.,organizira tradicionalni međunarodni 15. Naj,naj,naj festival.

Festival je utemeljen 2001. godine, s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika.

Naj, naj, naj festival je od 2007. godine međunarodni. Festivalska konkurencija time je obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi sa sobom kao svoju specifičnost.

Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.

Iznimna posjećenost festivalskih predstava – više od 5000 gledatelja, visoka estetska i umjetnička vrijednost predstava osigurala je Naj, naj, naj festivalu status renomirane dječje kazališne manifestacije u Hrvatskoj i široj regiji.

Festival je natjecateljskog i ne lutkarskog karaktera.

Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabire i nagrađuje najuspješnije predstave – skulpturom Zlatna Žar ptica, u deset kategorija.

Festival završava svečanom ceremonijom dodjele nagrada i velikim vatrometom u Bijeničkoj 97.

 

Riječ izbornice

Kazališna čarolija

U službeni program 15. međunarodnoga Naj, naj, naj festivala od 27. ožujka do 1. travnja 2015.  godine uvrstila sam pet predstava iz inozemstva i deset hrvatskih predstava.

Ove godine pogledala sam osamdeset i četiri predstave iz cijeloga svijeta, a odabrala sam pet naj, naj, naj inozemnih predstava koje se ističu vrhunskom estetskom razinom, izvedbenom začudnošću i scenskom čarolijom.  Lutkovno gldališče iz Ljubljane, Slovenija predstavit će se atraktivnom predstavom Emil in detektivi / Emil i detektivi, nastalom prema tekstu slavnoga Ericha Kästnera, u režiji Ajde Valcl i izvedbi dinamična glumačkog ansambla. Crni teatar Jiříja Srneca / Black Light Theatre Srnec, Prag, Češka prikazat će čaroliju spoja najbolje, virtuozne češke kazališne tradicije i modernosti utemeljenu na igri sjenama i figurama. Cantieri teatrali Koreja, Lecce, Italija oduševit će publiku u Zagrebu svojom predstavom Giardini di plastica / Plastic gardens u režiji Salvatorea Tramacerea i izvedbi mladih glumaca koji pokazuju preplet atraktivnih cirkuskih i performerskih prizora i prekrasnih scenskih slika. Magic Bubbels, Yael Bat Enosh Theater, Izrael hrvatskoj će publici pokazati pravu senzaciju odvijanjem cijele predstave satkane od „mjehurića od sapunice“, balona koji pokazuju mogućnost vječne igre. Čaroliju drugoga, novoga, nepoznata, egzotična svijeta moći će osjetiti publika gledajući predstavu The secret of Kalat castle / Tajna dvorca Kalat, Khonya theater company, Teheran, Iran.

U velikoj konkurenciji odabrala sam deset predstava u produkciji hrvatskih institucionalnih i neovisnih kazališta za djecu. Sve su izabrane predstave utemeljene na spoju izvrsnoga teksta i visokokvalitetne izvedbe, u kojoj prevladava mladenačka glumačka energija i lucidna režija.

Gradsko kazalište Žar ptica, kazalište domaćin i organizator Naj, naj, naj festivala pod vodstvom petnaestogodišnje uspješne ravnateljice, istaknute dramske umjetnice Marije Sekelez, prikazuje predstavu Waitapu, nastalu prema romanu poznatoga hrvatskog autora Jože Horvata u režiji Saše Broz i u izvedbi izvrsnoga glumačkog ansambla Žar ptice kao poetičnu scensku bajku o Oceaniji i žuđenu svijetu: Waitapu, o pitanjima i odgovorima koje najviše vole postavljati i slušati djeca.

Zbor i dramska skupina Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce, Split prikazuje tekst glumca Slavka Sobina, člana ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta iz Splita, Srce na sceni – musical u režiji autora teksta, prštećom, snažnom emocijom natopljenu ljubavno-detektivsku scensku priču s puno glazbe, pjesme i sreće o dvjema obiteljima, o sinovima i kćerima, o dvama svjetovima koji postaju jedno zahvaljujući snazi srca.

Mala scena, Zagreb svoju neverbalnu predstavu Zašto baš ja?, nastalu u suradnji s danskim kazalištem Passepartout i švedskim kazalištem Landskrona Teater, ostvaruje kao autorski projekt danskog autora i redatelja Jacquesa S. Matthiessena u izvedbi trojice mladih hrvatskih glumaca: u podlozi je priča o trojici mušketira – mačevatelja, a u izrazu mimski i pantomimski, mogli bismo reći sportski teatar zasnovan na spoju apsurda i zabave.

POUVG – Gradsko kazalište Scena Gorica prikazuje tekst mlade i nagrađivane hrvatske dramske autorice Kristine Gavran Dječak koji je tražio zmaja u režiji Damira Mađarića i u izvedbi mlade glumačke ekipe. U središtu je prikaz sudbine osamljena dječaka koji se povjerava zmajevima od papira, a prijateljstvo u predstavi pronalazi zahvaljujući i scenskoj čaroliji kazališta-kutije što simbolizora i kuću i obitelj i dušu i teatar.

Gradsko kazalište lutaka iz Splita dolazi na Naj, naj, naj festival 2015. godine s autorskim projektom dramatičarke i redateljice Olje Lozica Darmazemska u izvedbi tročlane glumačke ekipe. Nestanak struje omogućuje upoznavanje i prijateljstvo dječaka i djevojčice, beskrajne mogućnosti shvaćanja svijeta i života izvan internetske stvarnosti te upoznavanje pravoga lica susjeda. Mrak postaje izazov za maštu i životno svjetlo.

Kazalište Prijatelj iz Zagreba prikazuje predstavu utemeljenu na tekstu glumca Hrvoja Zalara Priča o tupsonima (ili zašto treba učiti) u autorovoj režiji i i u izvedbi Hrvoja Zalara i mlade glumice Anje Đurinović. U dalekoj pozadini ovoga teksta može biti drama Eugènea Ionesca Instrukcija, ali i prestrukturiranje školskoga sata koje vodi konstruktivnosti, želji za učenjem i prijateljstvu između učenika i profesora, preobrazbi lijenosti neznanja u radost stjecanja znanja.

Gradsko kazalište Trešnja iz Zagreba prikazuje poznatu, bajkovitu Pepeljugu, prema tekstu Charlesa Perraulta, u režiji Jakova Sedlara i u izvedbi ansambla toga teatra i mladih glumaca koji kucaju na vrata profesionalnih kazališta kao zabavnu, glazbenoliku i plesnoliku scensku priču o pobjedi dobrote, pravde i ljubavi ispunjenu stalnim izmjenama novih, raznolikih  događanja.

Zagrebačko kazalište mladih u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti izvodi predstavu Moj duh, autorski projekt francuskoga redatelja i dramskoga pisca Pascala Ramberta, u izvedbi mladih glumaca. Predstava je bazirana na imaginiranju šatora kao majčine utrobe, osobe koja uspavljuje djecu kao stalnoga prijatelja i svijeta slikarstva kao svijeta projicirane mašte. Par dijete – djetetov dobri duh vodi publiku u svijet putujućih sanjanja.

Teatar Kerekesh iz Varaždina uprizoruje tekst glumca Ljubomira Kerekeša Grimmix, utemeljen na sintezi bajki braće Grimm, u režiji Ljubomira Kerekeša i u izvedbi nagrađivanih mladih glumaca. Publika će vidjeti što se događa kad se na sceni susretnu likovi/osobe iz različitih bajki i što se događa kad velika bajkolika knjiga postane scenski magnet bogat pozitivnom i kreativnom glumačkom energijom koja privlači djecu na ulazak u svijet kazališta kao u svijet beskonačne i velike, zabavne i duhovite, vedre i radosne bajke.

Kazalište Smješko iz Zagreba producentice i glumice Mirte Zečević prikazuje tekst glumca i profesora Hrvoja Zalara: Moja obitelj i jedan jež u režiji glumice Ivane Boban, članice ansambla Hrvatskoga narodnoga kazališta iz Zagreba, ponovno u izvedbi mladih glumaca. I tekst i predstava spajaju snažne osjećaje u scenskoj priči prikazanoj iz perspektive djevojčice koja je osjetila sudbinu vlastite i nove vlastite obitelji, postavši sretna osoba.

S velikim zadovoljstvom i profesionalnom srećom maloj i velikoj publici Naj, naj, naj festivala na njegov petnaesti rođendan mogu preporučiti druženje s ovih petnaest vrhunskih predstava. Uživajte u kazališnoj čaroliji!

                                                                    Mira Muhoberac

  dramaturginja i teatrologinja

                                                                    izbornica ovogodišnjega Naj, naj, naj festivala

NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL 2021

Kontakt i kako do nas

Newsletter