Festivalske predstave 2020

Gradsko kazalište lutaka Split

LAŽEŠ MELITA

27.2. u 11:30h u KUC Travno, B. Magovca 17, za škole

Za dob: 5+

Trajanje: 65 min

AUTORSKI TIM

Autor IVAN KUŠAN

Redatelj IVAN PLAZIBAT

Dramaturginja IVANA VUKOVIĆ

Scenski pokret DAMIR KLEMENIĆ

Glazba i songovi SAŠA ANTIĆ i LUKA BARBARIĆ (TBF)

Kostimografkinja ANA MARIN

Scenograf SLAVEN RAOS

Oblikovatelj svjetla LUCIJAN ROKI

Oblikovatelj tona FRANKO PERIĆ

Igraju ANA MARIJA VESELČIĆ, TVRTKO ŠTAJCER, BRANIMIR RAKIĆ, SARA IVELIĆ, IVAN MEDIĆ, NIKA PETROVIĆ, FRANJO ĐAKOVIĆ, MILANA BUZOLIĆ-VUČICA, MILENA BLAŽANOVIĆ

O PREDSTAVI

Roman za djecu Lažeš, Melita objavljen je 1965. godine otkada je doživio mnoga izdanja i postao nezaobilazna književna točka svakom školarcu u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Domaćoj i međunarodnoj popularnosti romana značajno je pridonijela i istoimena kultna serija iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uspješne su bile i mnoge kazališne adaptacije, a naša, u režiji Ivana Plazibata, bit će ujedno i prva na splitskoj sceni.

Iako je od prvog izdanja prošlo više od 50 godina, roman Lažeš, Melita još uvijek je svjež, suvremen i uvjerljiv, blizak svakoj novoj generaciji, i s pravom se naziva suvremenim klasikom. Djevojčica Melita svojom bujnom maštom izluđuje roditelje, brata i prijatelje. Neprestano nadograđuje i preoblikuje događaje koji su se stvarno zbili i izmišlja nove. Kad jednog dana Melitina mama, također zbog nečije malene laži, otputuje iz grada, tata i brat isplaniraju urotu kojom će je odučiti od tolikog izmišljanja.

Kušan nam pokazuje univerzalne ljudske osobine i karakteristike dječjeg sazrijevanja. Otvara problem dječjeg pretjerivanja i naoko nevinog lažuckanja odraslih, napipavajući ključnu granicu između mašte i laži, između društveno prihvatljivih bijelih laži i onih pravih koje mogu naškoditi.

NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL 2021

Kontakt i kako do nas

Newsletter