Festivalske predstave 2019

Kazalište lutaka Zadar, Zadar, Hrvatska

NIKOMU PRAVO

26. travnja u 11:00h u KUC Travno, Božidara Magovca 17

Za dob: 5+

Trajanje: 45 min

AUTORSKI TIM

Autorica Ana Prolić prema motivima narodne pripovijetka Svijetu se ne može ugoditi

Redateljica Ana Prolić

Suradnik u režiji Juraj Aras

Suradnik za scensku igru Damir Klemenić

Glazba i tekst songova Mate Matišić

Kostimografkinja Anita Goreta

Likovno oblikovanje Sanja Mrša Vukman

Oblikovanje svjetla Frane Papić

Oblikovanje tona Mate Petričević

Igraju Juraj Aras, Sanja Zalović, Dominik Karakašić, Irena Bausović, Anđela Ćurković Petković, Tamara Šoletić, Radojka Kozulić, Robert Košta

O PREDSTAVI

Ovo je jako važna priča. Ovo je priča o tome kako je teško biti i ostati svoj. Ali i o tome kako je to moguće. Ovo je priča o slobodi. Ovo je priča o tome kako je bitno čuti i poštovati tuđe mišljenje, ali i o tome kako valja sačuvati, obraniti i poštovati i svoje. Priča je ovo o tome kako postoji više načina putovanja na magarcu (i s magarcem). I o tome da su svi načini jednako pravi (ili jednako krivi), ovisno iz kojega ih se kuta gleda. Dakle, priča o slobodi. Ovo je priča o mami, sinu, magarcu i njihovom putovanju kroz sela, gradove, polja. O putovanju zbog putovanja. O putovanju zbog iskustva. Ovo je priča i o muhama koje zuje, dosadne su i guraju svoj nos tamo gdje im nije mjesto. I o repu koji ih tjera. O repu koji brani od ugriza. Dakle, o slobodi.

Ovo je jako važna priča.

Nastalo prema motivima narodne priče, Nikome pravo govori o želji da se udovolji okolini, pa i „cijelome svijetu“, kako bi se zadobila tuđa naklonost, potvrda o ispravnosti, te stvorio osjećaj prihvaćenosti, pri čemu dolazi do potiskivanja i odbacivanja vlastitih želja i stavova, a u konačnici i same osobnosti.

U vremenu u kojemu smo sa svih strana napadnuti agresivnim „odredbama“-kako treba izgledati, kako se ponašati, kako treba misliti, kako provoditi vrijeme, koju vrstu jogurta treba piti – a koje nastojimo ispuniti kako bi se – po tuđim mjerilima – ostvarili, bili uspješni i sretni, ukalupljeni, uklopljeni i potapšani po ramenu, valja se podsjetiti do koje mjere poništavamo sami sebe. Jer, kako god okrenuli, nekome neće biti pravo.

Ana Prolić

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter