Festivalske predstave 2016

"PRIČA O BLJAKSONIMA ILI ZAŠTO TREBA DOBRO JESTI"

Režija: Hrvoje Zalar

Igraju: Anja Đurinović/Selma Mehić, Hrvoje Zalar

Matično kazalište: Kazalište Prijatelj

Lokacija: U GK Žar ptica, Bijenička 97

Vrijeme: 21.03. u 19:00

Autor teksta i redatelj: Hrvoje Zalar
Scenograf: Martin Zalar
Kostimi: Salon bake Jele
Scenski pokret: Maja Đurinović
Glazba: Dio IX. simfonije Ludwiga van Beethovena
Trajanje predstave: 40 min.

Dob: 5+

U današnje vrijeme svjedoci smo čudnog odnosa prema hrani: Raznorazne kuharice, primjerice, su najprodavanije knjige, emisije o kulinarstvu su kod gledatelja vrlo omiljene, a poznati kuhari imaju status TV-zvijezde.

Ali kako se danas zapravo jede? Svi nekud žurimo, i odrasli i djeca, držeći komad fast fooda u ruci, grickalice su ponekad jedini obrok dana. Ta hrana, nametljivo oglašavana u svim medijima, oblikovala je i dječji ukus. Razna kuhana jela, variva, gulaši postaju nepoželjni, postaju bljak.

No fast food nije samo hrana koja se brzo priprema (ni za kuhanje špinata ili blitve ne treba puno vremena), nego se i brzo jede. Kuhinjski stol za kojim je obitelj blagovala izgubio je svoju ulogu druženja,  jer ako se danas i jede u kuhinji, jede se najčešće stojeći uz hladnjak i nitko ni sa kime ne razgovara.

Predstava govori o veseloj djevojčici Dunji, učenici koja se još bavi plesom i glazbom, a kad posjećuje svoju bakicu, ona joj s ljubavlju priprema zdrava „stara“ jela. Ali vrag, koji u današnje vrijeme nije gadno čudovište nego nametljivi trgovac, Dunju navuče na moderna jela: Vragburgere, paklenske pomfrite i krampus kole… Okus bakinih jela izgubi svaki čar; Dunja postaje bezvoljna, čak se prestaje baviti plesom.

Pogledajmo kakav lijek će bakica pronaći za voljenu unuku i osloboditi je lika bljaksonice.

NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL 2021

Kontakt i kako do nas

Newsletter