Riječ ravnatelja

Drago Utješanović

U lipnju 2002. godine došao sam u Žar pticu na audiciju za predstavu Čudesni svijet brojeva u režiji gostujućeg redatelja iz Bugarske, Sunnyja Suninskog. Tako je započelo moje životno i profesionalno putovanje s kazalištem Žar ptica. Nakon nekoliko predstava koje sam odigrao kao vanjski suradnik, u rujnu 2003. u GK Žar ptica zaposlio sam se kao glumac.

U proteklih trinaest godina sudjelujem u trideset i dvije predstave. Godišnje igram u prosjeku oko 170 izvedbi, što je do danas sveukupno više od 2200 odigranih predstava.

Imam veliku sreću i privilegij baviti se svojim pozivom u ugodnom okruženju i visokoprofesionalnim uvjetima, sa sjajnim suradnicima. Neprocjenjivo je iskustvo raditi s kolegama iz ansambla i gostujućim glumcima raznih generacija i iz raznih kazališta.

Danas, kada su gostovanja glumaca u drugim kazalištima prava rijetkost, malo se njih može pohvaliti da su stajali na sceni uz Špiru Guberinu, Anu Karić, Branku Cvitković, Editu Majić, Suzanu Nikolić, Otokara Levaja, Krunu Šarića, Vilija Matulu, Đimija Jurčeca, Ljubomira Zečevića, Asju Todorović i mnoge druge sjajne kolege. To iskustvo igre, ali i druženja i zajedničkih putovanja, zaista nema cijenu.

O kazalištu sam učio na sceni ali i iza nje, u garderobama, hodnicima, u krojačnici, u propagandi, od istinski velikih scenografa, kostimografa, skladatelja, stolara, krojača, majstora scene i rasvjete, kao i ostalih majstora svoje struke. Danas promatram mlađe, krasne ljude i glumce koji u Žar ptici stječu prva iskustva i na njih prenosim “mudrosti” starijih kolega.

Zašto sam se prijavio na natječaj za ravnatelja? Upravo i najviše zbog njih: zbog mladih talentiranih glumaca, redatelja, scenografa, kostimografa, skladatelja. Danas je toliko malo mjesta gdje mogu pokazati svoj talent i znanje.

U svakom glumcu, onom iskonskom, koji svoj posao smatra pozivom, krije se neka iskra da stvara, da utječe na nastanak predstave više nego što to može iz pozicije glumca. Svjestan sam da je posao ravnatelja vrlo zahtjevan i da se na dnevnoj osnovi sastoji od mnogo obveza koje nemaju izravne veze s činom umjetničkog stvaranja. Ali onaj preostali dio, mogućnost da se pruži prilika onima koji to zaslužuju, pa čak da se nekima omogući da ostanu u svojoj struci, vrijedi truda i vremena.

Želio bih da Žar ptica ostane mjesto dobrih, i još boljih, predstava, pune dvorane, zadovoljnih suradnika i plaćenih računa.

Želim Vam puno sreće i uspjeha i veselim se novim susretima!

S poštovanjem Vaš

Drago Utješanović - potpis

Drago Utješanović
ravnatelj Gradskog kazališta Žar ptica

Voli vas vaša Žar ptica
EU

Europska unija
Fond solidarnosti Europske unije

Mjere sanacije oštećenja zgrade Gradskog kazališta Žar ptica u Zagrebu, Bijenička cesta 97, nastalih uslijed potresa 22. ožujka 2020. godine, sufinancirane su iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Close

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.


Google maps

Ova web stranica koristi Google Maps za prikaz podataka s karata. Kada koristi Google Maps, Google također obrađuje i koristi podatke o upotrebi funkcija karata od strane posjetitelja web mjesta.


Google tag manager

Analitički kolačići nam omogućavaju praćenje broja posjeta web-stranici, izvor dolaska, a temeljem tih podataka možemo poboljšati i rad same web-stranice. Ti nam kolačići govore koje su stranice više, a koje manje popularne te kako se posjetitelji kreću po web-stranici.

Google analytics

Napominjemo kako ova internetska stranica upotrebljava Google Analytics, uslugu analize korištenja internetske stranice, od tvrtke Google Inc. („Google“). Google Analytics koristi kolačiće, tekstualne datoteke, koje se pohranjuju na Vašem računalu i omogućuju analizu Vašeg korištenja ove internetske stranice.