Arhiva

Zvonimir Milčec

"ZVIŽDUK S BUKOVCA"

Režija: Mario Kovač

Igraju: Petar Atanasoski, Domagoj Janković, Bruno Kontrec, Petar Cvirn, Marko Cindrić, Berislav Tomičić, Nikša Marinović, Zrinka Kušević, Dunja Fajdić, Ante Krstulović, Zoran Pribičević, Vesna Ravenšćak Lozić i Petra Kurtela/Sanja Milardović

Dramaturginja: Ana Prolić
Scenograf: Leo Vukelić
Kostimografkinja: Iva Matija Bitanga
Skladatelj: Tomislav Babić
Dizajn rasvjete: Alen Marin

Premijera: 1. listopada 2016.

Za dob: 8+

Trajanje: 70 min

O PREDSTAVI

Dječji klasik Zvonimira Milčeca, priča o odrastanju i pustolovinama grupe dječaka s Bukovca. Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo učenici su petog razreda koji su se prije svojih avantura uvijek sastajali na križanju Gornjeg Bukovca. Tu su i debeli trgovac Špoljarić, Gizina obitelj i stari razrednik Deščak, koji im je znao reći kako u životu sve treba znati, pa i zviždati, odaslavši tako antologijski zvižduk s nekog davnog Bukovca.

Novinar i književnik Zvonimir Milčec , najpoznatiji je  kroničar staroga i novoga Zagreba. U dječju književnost ušao je 1975. godine romanom “Zvižduk s Bukovca” koji je obilježio mnoga djetinjstva i zbog koga su brojni zavoljeli slikovite zagrebačke bregove i njegovu specifičnu kajkavštinu. Priča je to o odrastanju i pustolovinama grupe dječaka s Bukovca, danas poznate zagrebačke četvrti,  koja je u to vrijeme – poslije Drugog svjetskog rata, bila tek prigradsko naselje. Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo učenici su petog razreda koji su se prije svojih avantura uvijek sastajali na križanju Gornjeg Bukovca. Tu su i debeli trgovac Špoljarić, Gizina obitelj i stari razrednik Deščak, koji im je znao reći kako u životu sve treba znati, pa  i zviždati,  odaslavši tako antologijski zvižduk s nekog davnog  Bukovca. Prvo scensko uprizorenje “Zvižduk s Bukovca” doživljava u GK Žar ptica, a redatelj  Mario Kovač o predstavi kaže: “Temeljna odlika romana  je nepatvorenost. U današnje doba kada se mnoga djela za djecu pišu po predvidljivim obrascima , Milčecov klasik iznenađuje iz stranice u stranicu svojom sirovom iskrenošću, začinjenom paprenim jezikom i zdravom političkom nekorektnošću. Njegovi dečki  Giza, Bimbo, Truli, Kanta i Rolo, baš kao i ostali likovi, ispunjeni su životnošću i kao takvi duboko su se urezali u sjećanje brojnih generacija. Namjera naše predstave je ostati što vjernija svijetu koji je Milčec u romanu opisao autentično, bez ikakvog osuvremenjavanja. Dečki današnjice imaju iste porive, motive i želje kao i dečki s Bukovca prije gotovo sedamdeset godina. Iako današnja djeca imaju sve više i više tehničkih pomagala i igračaka koje su učinile svijet digitalnim selom, užitak igre na užarenom asfaltu i dalje je nezamjenjiv.   Koliko god sociolozi i pedagozi pisali o “otuđenosti” mladih, i Milčecov  svijet  itekako podsjeća, kako u svakoj generaciji postoje djeca željna i spremna,  živjeti život punim plućima. Ono što je nekada bio Buffalo Bill, danas su avatari, Max Payneovi, Lare Croft i brojni drugi virtualni junaci. Ispod njihove elektronsko – čipizirane fasade “skriva” se duh avanture, zvižduka i čarolije odrastanja, ali u “Zvižduku s Bukovca “ on je stvaran, sveprisutan i gotovo opipljiv.”

 

Mali bukovački rječnik:

ajnpren – brašno zaprženo na masnoći;
bajbuk – zatvor;
bulja – glava;
busati se – hvaliti se;
cinkati – izdati nekoga;
čubiti – besmisleno čekati;
čušpajz – varivo;
dotepenec – došljaci;
drekfijolice – slabići (pogrdno);
drug profesor – „gospon profesor“;
fajrunt – kraj;
frajla – djevojka;
furt – stalno;
haklati – igrati nogomet;
huncutarija – smicalica;
ljosnuti – pasti;
maznuti – ukrasti;
pišljivi bob – jedinica za bezvrijednost;
precvikati – prerezati ili poništiti (tramvajsku kartu);
pulfer – spoj između tramvajskih prikolica;
rihtati – namjestiti;
rinuti – gurnuti;
specijalka – vrsta bicikla;
škemba – poveći trbuh;
šnenokle – desert na bazi jaja i mlijeka;
špancirati – šetati;
tarzanica – vrsta muške frizure;
ti sumrak! – Gizina poštapalica;
vuna te! – strah te!;
zabiti kolac – upisati jedinicu u imenik;
zajapuriti (se) – zacrveniti se;
ziher – sigurno

 

Pročitaj više

FOTO GALERIJA

VIDEO TRAILER

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter