Arhiva

Mirjana Pičuljan Štriga

"MALENA I KLEPETAN"

Režija: Želimir Mesarić

Igraju: Amanda Prenkaj, Zoran Pribičević, Berislav Tomičić, Ante Krstulović, Matino Antunović, Ana Marija Vrdoljak, Sanja Crljen i Mladen Vujčić

Scenograf: Davor Antolić

Kostimografkinja: Danica Dedijer

Skladatelj: Damir Šimunović

Scenski pokret: Pravdan Devlahović

Oblikovatelj svjetla: Miljenko Bengez

Izrada lutaka: Ana Sekulić

Video projekcije: Tomislav Krajcer

Snimatelj video projekcija: Martin Šatović

Korepetitorica: Antonia Tomas

Ilustracije: Patricio Alejandro Aguero Marino

Fotografije: Vladimira Spindler

Premijera: 26. travnja 2018. u 19:00

Za dob: 5+

Trajanje: 50 min

O PREDSTAVI

Inspirirana ljubavnom pričom naših dviju najpoznatijih roda, spisateljica i dramska umjetnica Mirjana Pičuljan Štriga napisala je tekst Malena i Klepetan – ljubav na prvi klepet koji svoju praizvedbu doživljava u našem kazalištu. Najemotivnije trenutke njihova rastanka i iščekivanja ponovnog susreta podijelila je s nama.

„Jeste li vidjeli rode dok lete? Njih tisuće u jatu; prve su ženke i mladunci, a za njima rodani. Ako ih vidite u kolovozu, znači da odlaze. Ostale bi one, ali ne mogu jer ne podnose zimu. Tresu se već na +10, pa moraju na put. S njima mora i Klepetan! Ide teška srca, ali… ide. I kad su svi već otišli, on se nakanjuje. Krene, pa se vrati. Stane. Šuti. Ne razgovara s Malenom. Ne gleda je. Od tuge!

Malena je u gnijezdu. I ona šuti. Od tuge!

Klepetan širi krila, pa ih opet sklapa, pa širi i napokon… odleti s ona dva prijatelja, koji su ga jedino još čekali. Malenoj niz kljun klizne suza! Uzalud je Stipe nutka najsvježijom ribom, uzalud joj danima pušta video koji voli, uzalud je kupa. Ona ga ni ne gleda. Od tuge! Kao da i nisu prijatelji, i to najbolji. Ali prijatelji zato i služe, da se razumiju i da su uvijek tu!

Čim zima polako priđe kraju, već početkom ožujka, Malena je na krovu i čeka. Na nebu nikoga. Nema jata. Za jato je još rano, ali će svakako doći, jer tu je gnijezdo, tu je dom. Nek´ samo još malo otopli. Klepetanu nikad nije prerano, jer njega čeka Malena. Zbog nje se žuri, zbog nje na put kreće prvi…

Pitate li se… ovo s Malenom i Klepetanom, ta ljubav, što je to zapravo? Ne znate naravno i nitko ne može znati… jer to je ono… nešto… to je zapravo čudo.“

Ljubavna priča naših dviju roda koja već nekoliko godina izaziva veliki interes javnosti u Hrvatskoj i svijetu, pravi je povod i za širu edukativnu priču o životu i zaštiti ptica selica koje su na svojem migracijskom putu izložene velikoj pogibelji. Ilustracije radi, unatoč formalnoj zabrani lova, na dijelu njihova migracijskog puta preko Libanona, u dužini od svega 200 kilometara, godišnje bude ubijeno oko 2,6 milijuna ptica selica.

Predstava Malena i Klepetan – ljubav na prvi klepet nastala je u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije s kojom će Gradsko kazalište Žar ptica sudjelovati u zajedničkim projektima vezano za zaštitu bijelih roda na području Hrvatske.

 

Materijale za dodatni rad s djecom koje nam je ustupila Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije možete preuzeti ovdje:

 

Pročitaj više

FOTO GALERIJA

VIDEO TRAILER

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter