Arhiva

Zinka Kiseljak

"INDIJANSKA PRIČA"

prema motivima bajki sjevernoameričkih Indijanaca

Režija: Saša Broz

Igraju: Ranko Zidarić, Ante Krstulović, Zoran Pribičević, Domagoj Janković, Petar Atanasoski, Amanda Prenkaj, Lucia Stefania Glavich Mandarić

Dramaturginja: Zinka Kiseljak
Scenografkinje: Ana Martina Bakić i Ivana Knez
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Skladatelj: Borna Šercar
Koreografkinja: Blaženka Kovač Carić
Dizajner rasvjete: Vilim Sever
Fotografkinja: Mare Milin
Dizajnerica plakata: Sara Zidarić
Izrada maski: Ivan Fazekaš
Kiparski radovi: Miljenko Sekulić
Izrada rekvizite: Ivan Ivan, Gordana Poljančić
Asistent koreografkinje: Jure Radnić
Asistentica kostimografkinje: Mirna Garapić

Premijera: 2. ožujka 2018. u 18:30 h

Za dob: 6+

Trajanje: 60 min

O PREDSTAVI

Predstava Indijanska priča vraća nas u mitsko doba sjeverno-američkog kontinenta, kada su ondje živjeli domoroci u savršenom skladu s prirodom. Znanja o čovjeku i svijetu, običaji i mudrosti brojnih generacija prenosile su se isključivo usmenom predajom. U zimskim danima stariji članovi zajednice okupili bi mladu generaciju i pričali im priče o hrabrosti, prijateljstvu, poštovanju, moralu i dubokoj povezanosti sa svakim živim bićem, ali i prirodi općenito.

Tko od nas nije barem jednom u djetinjstvu poželio biti Indijanac koji živi u prirodi i razgovara sa životinjama? Tko nije maštao o dalekim horizontima, lutanju šumama, kroćenju divljih konja? Zamišljali smo drukčije zemlje i živjeli u svijetu igre gdje su ljudi plemeniti, a životinje naši prijatelji.

Indijanci našeg djetinjstva bili su nam bliski, izazivali su poštovanje svojom mudrošću i posebnim odnosom prema životinjama i prirodi. Tada nismo marili što baš njima dugujemo neke od najvažnijih kultura bez kojih danas ne možemo – od krumpira, rajčica, graha, kukuruza pa do zloglasnog duhana. Osjećali smo njihove priče, uvijek  neobične, tako različite od naših, a opet tako bliske dječjem svijetu.

Svi smo jednom željeli biti dio tih priča. Željeli smo biti djeca prirode, željeli smo živjeti u tom magičnom krugu jer Indijanci su oduvijek znali da snaga svijeta postoji u krugovima. Nebo je okruglo, Zemlja je okrugla, baš kao i zvijezde nad nama. Vjetar, kad je najsnažniji, stvara kovitlac. Ptice grade svoja gnijezda u krugovima, čak i godišnja doba čine veliki krug i uvijek se ponovno vraćaju tamo gdje su bila. I ljudski život je krug.

Predstava Indijanska priča vraća nas u mitsko doba sjevernoameričkog kontinenta kada su ondje živjeli domoroci u savršenom skladu s prirodom. Znanja o čovjeku i svijetu, običaji i mudrosti brojnih generacija prenosile su se isključivo usmenom predajom. U zimskim danima stariji članovi zajednice okupili bi djecu i pričali im priče o hrabrosti, prijateljstvu, poštovanju, moralu i dubokoj povezanosti sa svakim živim bićem.

U našoj predstavi plemenski mudrac Iagoo otkriva mladim članovima plemena, ali i svima u publici, koliko smo duboko povezani s prirodom i ovisni o njoj. Iagoo će nas naučiti da zemlja nije ničije vlasništvo – ni ljudi, ni životinja, ni biljaka, a opet svi smo dobrodošli u njezin majčinski zagrljaj. U pričama o godišnjim dobima, hrabrosti, ljubavi, poštenju i pravednosti, sudjeluju svi članovi plemena, prenoseći tako drevne indijanske mudrosti današnjoj generaciji.

Zinka Kiseljak

 

Ponašajte se dobro prema Zemlji, ona vam nije dana od vaših roditelja, nego je posuđena od vaše djece.

Stara indijanska poslovica

 

Nekada davno stari je Indijanac svome unuku ispričao važnu životnu istinu:

‘U nutrini svakog čovjeka vodi se bitka, kao borba između dva vuka. Jedan vuk predstavlja zlo: bijes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, laž, egoizam. Drugi vuk predstavlja dobro: mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, darežljivost, istinu, suosjećanje.

Mali Indijanac se zamisli pa upita djeda: ‘Koji vuk na kraju pobijedi?’

Djed mu odgovori sa smiješkom na licu: ‘Pobjeđuje uvijek onaj kojega hraniš.’

Pročitaj više

FOTO GALERIJA

VIDEO TRAILER

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter