Arhiva

Ivica Boban

"BAJKA O ŽAR PTICI"

Režija: Ivica Boban

Igraju: Berislav Tomičić, Ivan Čuić, Matija Šakoronja, Mateo Videk, Ivana Boban, Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Gorana Marin, Romano Nikolić, Vini Jurčić

Tekst i dramaturška obrada: Ivica Boban
Koreografkinja i umjetnička suradnica: Blaženka Kovač Carić
Skladatelj: Damir Šimunović
Scenografkinja: Zdravka Ivandija
Kostimografkinja: Sandra Dekanić
Oblikovateljica svjetla: Vesna Kolarec
Autor video projekcija: Tomislav Krajcer
Asistent redateljice: Berislav Tomičić
Izrada maski: Vesna Balabanić

Premijera: 12. ožujka, 2016. u 18 h

Za dob: 7+

Trajanje: 70 min

O PREDSTAVI

Bajka o Žar ptici utemeljena je na  elementima jedne od najstarijih indoeuropskih predaja – na  legendi o Žar ptici ili Ptici Feniksu. Priča je to o jednom dalekom kraljevstvu i kralju u čijem je vrtu živjela ptica prekrasnog perja, sva od zlata. Jednoga dana  ptica je odletjela, a Kralj naredi svojim sinovima da je pronađu i vrate. Nakon što su dva starija pohlepna brata i sami bez traga nestali, najmlađi kraljev sin Ivan, odluči krenuti u potragu za Žar pticom.

Naša Bajka o Žar ptici utemeljena je na  elementima jedne od najstarijih indoeuropskih predaja prisutne i danas u mnogim kulturama – na  legendi o Žar ptici ili Ptici Feniksu .

Priča je to o jednom dalekom kraljevstvu i kralju u čijem je vrtu živjela ptica prekrasnog perja, sva od zlata koje se presijavalo u duginim bojama. Jednoga dana  ptica je odletjela, a Kralj naredi svojim sinovima da je pronađu i vrate. Nakon što su pohlepna i bahata, dva starija brata i sami bez traga nestali, najmlađi kraljev sin Ivan, koga su svi zlostavljali i smatrali glupim, odluči krenuti u potragu za Žar pticom.

Kad snagom svoje dobrote, blagosti i intuicije ugleda Žar pticu u svoj njenoj ljepoti, ona mu pokloni tri zlatna pera i  povede ga na čudesno putovanje. Potiče ga i hrabri da na putu ne posustane, da snagom svoje volje hrabro može svladati sve prepreke, krize  i neprijatelje i izbjeći sve smrtne opasnosti. Na kraju putovanja ona ga navede da je prepozna i u sebi samome, a nagradi ga i susretom s prekrasnom djevojkom. Od tada ljubav, Žar ptica, ljepota i sreća zauvijek ostaju s njim.

Bajka o Žar ptici govori  o pobjedi dobra nad zlom, o potrazi, putovanju i sazrijevanju, o strahu i hrabrosti, o ljubavi i prijateljstvu.

Predstava govori i o fenomenu kazališta  kao  feniks ptice, koje se sa svakom novom predstavom rađa, ostvaruje i umire, da bi se s novom predstavom ponovno rodilo i obnovilo.

Naša Žar ptica na kraju će djeci reći:” Samo zatvori oči i zamisli ljepotu, hrabrost i dobrotu…i zapamti, čak i kada misliš da me više nema, ja ću opet doći,  ja sam uvijek u tebi…u tvojem žaru, letu i stvaranju. Žar ptica-Feniks si ti sam!

Čuvajte i njegujte Žar pticu u svom srcu, u svojim ručicama s kojima stvarate, gradite, crtate ili pišete, ostavljam vas s ljubavlju za život, za mamu, tatu, prijatelje, za životinje, i za prirodu, i za sve ljude…….zbogom!

I svakako nacrtajte danas poslije predstave vašu Žar pticu i pošaljite nam!

Ivica Boban

Draga djeco, znate li zašto se naše i vaše kazalište zove Žar ptica i kako Žar pticu  još zovu?

– Nazivaju je i Feniks, i Firebird  vatrena ptica (na engleskom) , l’Oiseaux de feu– ptica vatre (na francuskom), Fenice (na talijanskom), zovu je još i Rajskom  pticom – jer leti visoko, prekrasno pjeva i simbolizira let duše!

A kada duša leti?

–  Kada nešto s veseljem stvaramo, iz duše nacrtamo, otpjevamo, otplešemo ili odglumimo, kada nešto ostvarimo!

A Žar ptica – ptica Feniks  ima u sebi čarobnu moć, jer izgara u plamu vatre i žara, pretvara se u pepeo i umire,  ali iz svog pepela ona se odmah opet rađa.

Rađa se iz pepela? Iz “ništa”? Kako je to moguće?

– Zar sunce ne umire svakog dana, zapada iza planine il’ utone u more, i nema ga, a sutra se opet rađa, i grije nas…Pa zar se i svako umjetničko stvaranje ne rađa iz “ništa”. Kod pisca je prvo prazan papir, bijelo platno kod slikara, kod glazbenika glazbalo bez zvuka… a onda s maštom, perom, kistom, il’ s glazbalom,  iz “ništa” nastane čarolija i umjetničko ostvarenje!

Pročitaj više

FOTO GALERIJA

VIDEO TRAILER

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter