Program predstava Repertoar

Dina Vukelić

"AKO KAŽEŠ, GOTOV SI!"

Režija: Krešimir Dolenčić

Igraju: Amanda Prenkaj, Nataša Kopeč, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Bogdan Ilić

Asistent redatelja: Vedran Komerički

Kostimografkinja: Tea Bašić Erceg

Scenograf: Patricio Alejandro Aguero Marino

Autor glazbe: Ivan Biondić Mirzaa

Oblikovatelj svjetla: Ivan Štrok

Oblikovatelj tona: Ivan Biondić Mirzaa

Stručna suradnica/ savjetnica: Mia Roje Đapić, mag. psihologije, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

Fotografije: Mare Milin

Grafički dizajn: Tanja Kljajić

Posebna zahvala: Dora Delbianco, Gordana Buljan Flander, Ana Marija Španić, Kazalište Gavella, Sara, Borna, Paola, Luka, Lea i Fran

Premijera: 27. rujna 2019.

Za dob: 10+

O PREDSTAVI

Sve češći i nikad dokraja iskorijenjen problem vršnjačkog nasilja pogađa djecu više nego što mislimo, a žrtva ili počinitelj može postati bilo tko. Kolege iz školskih klupa, društvo iz kvarta, braća i sestre, bratići i sestrične, prijatelji i poznanici, prijatelji prijatelja i poznanici poznanika – svi se mogu naći s jedne ili s druge strane začaranog kruga bullyinga. Kako se nositi s problemima? U kakvim se oblicima manifestira vršnjačko nasilje? Kako ga prepoznati? U kakvoj je ono vezi s društvom u kojemu živimo? I kakav je osjećaj kada sam postaneš metom bullyja?

Predstava “Ako kažeš, gotov si!” mladim gledateljima približava poteškoće, muke i nesigurnosti tinejdžera koje se stvaraju na njima dobro poznatom terenu škole. Pritom se učionice na sceni pretvaraju u pravu školsku arenu (i stvarnu, i virtualnu), a glavna oružja kojima se koriste učenici sežu od uvreda, ucjena, prijetnji, batina do tek jednog fatalnog klika koji je dovoljan da se uzdrma čitav svemir protagonista predstave.

Nastala u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, predstava je inspirirana stvarnim primjerima iz svakodnevnog okruženja, a uključuje četiri ispovijesti žrtava bullyinga postavljene u okvir pomaknutog realityja pod vodstvom Majstora ceremonije, utjelovljenja ultimativnog bullyja. Protagonisti su prepoznatljiva lica iz školskih klupa. Ena je zbog kožne bolesti i poruge kolega prisiljena stalno mijenjati škole. Senzibilni Tomica razbija stereotip o tome da dečki nikad ne plaču. Bela ljubav i ostvarenje pronalazi u kiši lajkova. Nika mrzi top liste i pribojava se da će završiti na dnu školskog hranidbenog lanca. A tu je i čitav niz manjih i većih uloga u koje uskaču glumci, iskušavajući se u pozicijama bullyja i žrtava.

Školska arena ove predstave satkana je od klikova, lajkova, klipova, emoticona i ekrana kao zrcala u kojemu se ogledavaju izvođači i gledatelji. “Ako kažeš, gotov si!” upućuje nam, upravo suprotno prijetnji iz naslova, kako je u toj nemilosrdnoj areni pa tako i u kazalištu važno pronaći svoj glas i progovoriti o osjetljivim temama. Jedino se na taj način može stvarati bolje društvo.

Priručnik Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

Pročitaj više

Program predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Premijerna predstava

Poklon bon

ROĐENDAN U ŽAR PTICI

Newsletter