U Žar ptici gostuje kazalište iz Skoplja

Objavljeno: 06.06.2022, u Novosti

Gradsko kazalište Žar ptica je 2018. godine pokrenulo projekt “Dječje kazalište bez granica” kojim se želi potaknuti međunarodna razmjena kazališnog stvaralaštva za djecu.

Primarni cilj projekta je upoznavanje i prihvaćanje različitosti – kako bi u budućnosti zajedno stvarali tolerantnije društvo.

U projekt su se međusobnim gostovanjima do sada uključila kazališta iz Sankt Peterburga, Antalije i Beograda.

Naša nova razmjena održat će se 9. lipnja u 11 sati u Gradskom kazalištu Žar ptica – kada nam u goste dolazi Nacionalna ustanova “Teatar za decu i mladince” iz Skopja s predstavom poznatog Erlenda Loea “Pitam se pitam, koliko sam bitan” (Nekoj neka mi kaže, kolku sum važen) u režiji naše poznate redateljice Slađane Kilibarde. Čuveni norveški pisac Erlend Loe, jedan je od omiljenih pisaca domaće čitalačke publike. Napisao je i serijal knjiga za djecu čiji je glavni junak tata Kurt, vozač viljuškara. U ovoj priči Kurt, pomalo nesiguran u sebe zbog visokog društva u kojem se kreće, uz pomoć svog malog sina pokušava napraviti nešto značajno kako bi i sam postao netko poznat u svom okruženju. Ova je predstava i svojevrsna kritika suvremenog društvu u kojem, kako kaže redateljica Kilibarda, djeca jako teško mogu ostati djeca. Suočavaju se s problemima odraslih, s nečim što ne razumiju, a što onda postaje “rat” s djetinjstvom. Slađana Kilibarda poznata je redateljica na prostorima bivše države. U zagrebačkoj Gavelli režirala je Kolovoz u okrugu Osage, u Tetaru Gavran Savršenog partnera, a kod nas u Žar ptici- predstavu Kako je tata osvojio mamu.

Gostovanje ovog makedonskog kazališta, bit će realizirano uz pomoć Zajednice Makedonaca i Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu. U publici će pored djece makedonske manjine, biti i učenici iz jedne međunarodne škole – odnosno mali Hrvati, Francuzi i Nijemci – čime ovaj projekt i druženje dobivaju svoj puni smisao.

Pozivamo i vas da nam se pridružite na predstavi.

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Raspored predstava

Prodaja ulaznica

Kontakt i kako do nas

Newsletter